Ex Rabo commissaris onderzoekt SC Heerenveen crisis

01 juli 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Lense Koopmans (70), die eind vorige maand aftrad als voorzitter van de Raad van Commissarissen van Rabobank, is door SC Herenveen benoemd tot voorzitter van een speciale onderzoekscommissie. Koopmans krijgt samen met mede-onderzoeker Jos Vaessen de taak om de achtergrond van de onrust binnen de voetbalclub in kaart te brengen. Hij volgt Paul Nobelen op, die onlangs de opdracht terugaf aan de Friese club.

Begin juni besloot het bestuur om een onafhankelijk onderzoek in te stellen om duidelijkheid te verschaffen over de groeiende onrust bij SC Heerenveen. De opdracht werd gegund aan Paul Nobelen. Na drie werken gaf hij de opdracht terug omdat hij vond dat het onderzoeksklimaat onvoldoende goed was om “integer, onafhankelijk en professioneel” te werk te kunnen gaan. Inmiddels heeft ook de voormalige Directeur van SC Herenveen (Robert Veenstra), die wordt gezien als een van de oorzaken van alle problemen, zijn functie neergelegd.

SC Heerenveen - onderzoek

Draagvlak
De doorlichting richt zich onder andere op het draagvlak van directie en raad van commissarissen, de relatie met en de rol van de erevoorzitter Riemer van der Velde, de financiën* en de betrokkenheid van sponsoren. Het stichtingsbestuur van de club en de oppositiegroepen hebben afgesproken dat de uitkomst van het onderzoek bindend is.

Rabobank
Lense Koopmans was sinds 2002 commissaris bij de Rabobank en van 2009 tot 2013 voorzitter van de RvC. Zijn voorzitterschap werd onlangs overgenomen door Wout Dekker.

* Een uitgebreid financieel onderzoek wordt tegelijkertijd verricht door een accountantskantoor.