RBC en Capgemini: Vermogensopbouw rijken verschilt

25 juni 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

De wereld telt momenteel zo’n 12 miljoen miljonairs, die samen goed zijn voor een vermogen van circa $46,2 biljoen. Onderzoek van Royal Bank of Canada (RBC) en adviesbureau Capgemini toont aan de vermogensopbouw van superrijken aanzienlijk verschilt per regio. Zo zijn aandelen en obligaties populair bij Amerikaanse miljonairs, terwijl Japanners bijvoorbeeld dol zijn op cash posities.

Vermogensopbouw per continent
De onderzoekers hebben de vermogensopbouw van miljonairs per continent in kaart gebracht. Vijf categorieën zijn benoemd: cash geld & deposito’s, aandelen, vastgoed, vaste inkomsten en alternatieve investeringen. De vergelijking toont aan dat de voorkeuren voor een bepaalde categorie nogal verschillen per continent. Een overzicht van de opvallendste conclusies:

Capgemini - HNWI Assets Breakdown

  • Japanse miljonairs kiezen massaal voor cash geld en deposito’s. Bijna de helft (49,4%) van alle high net worth individuals kiest voor deze categorie. Het wereldwijde gemiddelde ligt slechts bij 28.2%.
  • Bijna eenderde (30,1%) van miljonairs in Latijns-Amerika stopt hun geld bij voorkeur in vastgoed. Het wereldwijde gemiddelde ligt bij 20%.
  • Amerikaanse HNWIs* zijn dol op beleggen in aandelen. Ruim 37% stopt hun geld in aandelen. Het wereldwijde gemiddelde ligt bij 26.1%.
  • Europese miljonairs houden een gebalanceerd portfolio aan. Cash en vastgoed zijn hun grootste categorieën met respectievelijk 27.3% en 26.7%.

Groeien of consolideren?
RBC en Capgemini keken ook naar het risicoprofiel van de miljonairs. Richten zij zich op het behoud van hun vermogen, of proberen zij het juist te laten groeien?

Capgemini - HNWI Risk Profile

Over het algemeen is er wereldwijd een sterke trend richting vermogensbehoud te zien. Zo verkiest 32,7% van de HNWIs voor vermogensbehoud versus 26,3% die ervoor kiezen hun vermogen actief te laten groeien. Als we de continenten vergelijken zijn er een aantal opvallende conclusies:

  • HNWIs in het Midden-Oosten en Afrika kiezen het meest voor het laten groeien van het vermogen. 42,4% richt zich actief op vermogensgroei.
  • Latijns-Amerika houdt het meeste vast aan vermogensbehoud met 43,9%.
  • Latijns-Amerika is ook het meest uitgesproken van alle continenten bij het kiezen tussen de twee uitersten. Slechts 18,4% spreekt geen voorkeur uit van ofwel vermogensgroei of vermogensbehoud.
  • Japan daarentegen is het minst uitgesproken. Ruim 60,4% spreekt geen voorkeur uit over de beide categorieën.
  • Europa is ook hier redelijk gebalanceerd, hoewel er meer miljonairs kiezen voor vermogensbehoud dan voor vermogensgroei.

 * Net Worth Individuals (HNWIs) noemen, ofwel zeer vermogende particulieren met een vrij besteedbaar inkomen van meer dan $1 miljoen.