RBC en Capgemini: Rijkdom bereikt recordniveau

19 juni 2013 Banken.nl 2 min. leestijd

De wereld telt zo’n 12 miljoen High Net Worth Individuals (HNWIs), ofwel zeer vermogende particulieren met een vrij besteedbaar inkomen van meer dan $1 miljoen. Nog nooit waren er zo veel miljonairs in de wereld. De toename in het aantal miljonairs is met name te danken aan het herstel van de wereldwijde aandelen en -vastgoedmarkten. Dit blijkt uit het ‘World Wealth Rapport 2013’ rapport van Royal Bank of Canada (RBC) en adviesbureau Capgemini.

Vermogende particulieren
In 2012 groeide het vermogen van ’s werelds vermogende particulieren met 10% tot een recordhoogte $46,2 biljoen, na een dip van het vermogen met 1,7% in 2011. Meer dan de helft van het vermogen bevindt zich in Noord-Amerika en Azië-Pacific.

Capgemini - HNWI Markt

Top 10 landen met meeste miljonairs
De meeste miljonairs wonen veruit in de Verenigde Staten. Het rijkste land ter wereld heeft bijna 3,5 miljoen HNWIs, een stijging van 12% ten opzichte van het jaar daarvoor. De VS wordt gevolgd door Japan en Duitsland. Nederland valt buiten de top 10. Vorig jaar stond ons land in dezelfde analyse van Capgemini en RBC op de 15e plaats met zo’n 139.000 miljonairs. In een vergelijkbare recente ranking van Boston Consulting Group staat Nederland op een 12e positie (zie het bericht ‘BCG: Top 15 landen met meeste miljonairs’) voor meer informatie.

Capgemini - Groei in Aantal HNWIs

Voorspelling
Het internationale adviesbureau verwacht dat het vermogen van HNWIs de komende jaren groeit met gemiddeld 6,5% per jaar, waardoor de markt in 2015 uitkomt op $55,8 biljoen. Het voortouw in de wereldwijde groei zal hierbij worden genomen door de regio Azië-Pacific, waarvan een groei wordt verwacht van 9,8%, 1,5x het wereldwijde gemiddelde. “Het is waarschijnlijk dat Azië-Pacific in de toekomst Noord-Amerika zal passeren als het land met het grootste aantal vermogende particulieren” zegt Jean Lassignardie, topmanager bij Capgemini Global Financial Services.

Capgemini - HNWI Markt Forecast