BCG: Top 15 landen met meeste miljonairs

17 juni 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Het aantal rijke mensen wereldwijd heeft in 2012 een grote sprong gemaakt. 13,8 miljoen huishoudens worden momenteel geclassificeerd als ‘miljonair’, waarvan circa 40% gevestigd is in de VS. Nederland telt zo’n 191,000 miljonairs, goed voor een 12e positie op de “Millionaire Ranking’ van The Boston Consulting Group. De hoogste concentratie van miljonairs woont in Qatar, waar een indrukwekkende 14% van alle huishoudens een besteedbaar inkomen heeft van meer dan $1 miljoen.

In 2012 groeide het wereldwijde financiële privévermogen met ongeveer 8% naar een totaal van $135.5 biljoen. De belangrijkste aanjager voor deze grote stijging van privévermogen was het sterke herstel van de vermogensmarkten. De S&P steeg bijvoorbeeld met 13,4%, de Nikkei 225 met 22,9% en de Euro Stoxx 50 met 13,8%. Als gevolg groeide het aantal rijke mensen – die van oorsprong grote sommen geld hebben geïnvesteerd in vermogensmarkten – aanzienlijk. Het hoogste aantal miljonairs woont in de VS, op grote afstand daarna volgen Japan en China. en overzicht van de top 15 landen:

BCG - Number of Millionaires

Nieuwe miljonairs
In de komende vijf jaar verwachten de consultants dat het wereldwijde financiële privévermogen zal groeien naar $171.2 biljoen, wat vertaald kan worden naar een jaarlijkse groei van 4,8%. 70% van deze stijging in vermogen ($35.7 biljoen) zal ontstaan vanuit de zogenaamde ‘nieuwe wereld’ - de volwassen markten zullen alleen verantwoordelijk zijn voor de overige 30%. Met name in de Aziatische-Pacifische regio zal een explosie aan rijke huishoudens te zien zijn.

BCG - New Wealth Creation