Sjeik schrijft 106 miljoen af op Theodoor Gilissen

21 juni 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

De Qatarese sjeik Bin al-Thani (tevens minister van buitenlandse zaken van Qatar) heeft een jaar na aanschaf van Theodoor Gilissen €106 miljoen moeten afschrijven op de Amsterdamse private bank. Bin al-Thani stak samen met een groep rijke Qatarezen circa €1 miljard in de aankoop van de Europese bankengroep KBL, waar Theodoor Gilissen een onderdeel van is.

Resultaten onder druk

De resultaten van KBL bankengroep staan door lastige marktomstandigheden en veranderende regels onder druk. De KBL bankengroep richt zich op vermogende beleggers, dit is een klantengroep die sinds de economische crisis minder vaak handelt. Tegelijkertijd maken private banks door veranderende regels meer kosten. Hierdoor staan de rendementen onder druk. Theodoor Gilissen, dat jarenlang winsten boekte van €5 miljoen, leed door afboekingen afgelopen jaar een nettoverlies van €14 miljoen, aldus het Financieele Dagblad.

Theodoor Gilissen - Sjeik

Op oorlogspad

De investeerders achter KBL nemen echter de tijd om de bankengroep te laten renderen, zegt  bestuursvoorzitter van Theodoor Gilissen Tanja Nagel tegenover het FD. Ondanks het tegenvallende jaar oriënteert Theodoor Gilissen zich op het doen van een overname op de Nederlandse markt, is de bijstelling van het verdienmodel van de private bank succesvol en ziet men kansen klanten weg te halen bij concurrent Van Lanschot, aldus Nagel in het FD.