Raad van Kinderen adviseert bankbestuurders

03 december 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

De Raad van Kinderen gaat de komende drie jaar de bestuurders van banken adviseren over toekomstgericht bankieren. Tijdens het symposium ter gelegenheid van het 25-jarige bestaan van de Nederlandse Vereniging van Banken beantwoordden kinderen in de leeftijd van 11-12 jaar onder leiding van Prinses Laurentien vragen van Tanja Nagel (Theodoor Gilissen), Chris Vogelzang (ABN AMRO) Leonique van Houwelingen (BNY Mellon) en Rien Nagel (Rabobank).

Adviezen van kinderen

De adviezen van de kinderen waren verfrissend en duidelijk: Om vertrouwen te herstellen in de bankensector moeten bankmedewerkers en klanten aardig tegen elkaar doen en afspraken nakomen, zoals dat hoort in een vriendschap. Online bankieren en bankieren met je vingerafdruk heeft de toekomst, maar volgens de kinderen moet je elkaar ook zien om een band op te bouwen. Ook moeten banken laten zien wat er met je geld gebeurt. Contant geld is alleen maar gevaarlijk en moet bewaakt worden op een bankkantoor met mannen met geweren.

Laurentien

Raad van Kinderen

De raad van kinderen is een initiatief van de Missing Chapter Foundation en UNICEF Nederland. De MCF is opgericht om op verfrissende manier strategische verbindingen te leggen tussen de onbevangen vragen van kinderen enerzijds en de mindset en acties van volwassenen anderzijds rondom de bezorgdheid over en zorg voor de toekomst van de aarde.

Bestuurders van banken gaan de komende drie jaar in gesprek met leerlingen van groep 8 van basisschool het Schreuder instituut te Amsterdam. Volgens NVB-voorzitter Chris Buijink passen de gesprekken uitstekend in het toekomstgericht bankieren dat banken nastreven: ‘Hierdoor krijgt de generatie van morgen een stem in de vernieuwing van de sector.’ 

Initiatiefneemster van de Raad van Kinderen, Prinses Laurentien, denkt dat banken hun voordeel kunnen doen door goed te luisteren naar de Raad: 'Kinderen willen bijdragen aan een betere wereld, hebben het recht om gehoord te worden en hebben scherpe inzichten

NVB symposium

Op dinsdag 2 december vond het symposium Toekomstgericht bankieren plaats in Osdorp te Amsterdam, ter gelegenheid van het 25-jarige bestaan van de NVB. Tijdens de bijeenkomst deelde minister Dijsselbloem zijn visie over de noodzakelijke stappen die banken moeten nemen voor een stabiele en dienstbare sector. Daarnaast vonden er diverse debatten plaats met onder andere Merel van Vroonhoven (AFM), Fried Kaanen (Metaalunie), Bart Combee (Consumentenbond), Arnoud Boot (Universiteit van Amsterdam), Gerjoke Wilmink (Nibud) en Annemarie van Gaal (ondernemer).