RBS topman: Bonus leidt niet tot beter functioneren

18 juni 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Bankiers gaan niet beter beter functioneren als gevolg van financiele prikkels, zoals een bonus. Dit geldt met name in de toplagen van banken. Dat stelt Jeroen Kremers, Chief Risk Officer van RBS in Nederland, in een interview tegenover het FD.

Op de vraag ‘Moeten bonussen worden afgeschaft?’ zegt Kremers: “Bonussen zijn bepaald geen prikkel voor beter functioneren. Als je variabele beloning koppelt aan aandeelhouderswaarde en denkt dat dit de ultieme oplossing is, dan kom je van een koude kermis thuis. Consultants dachten dat je prestaties in objectieve formules kon vatten. Maar hoe hoger je in een organisatie komt, hoe fouter dat is. Een goede beoordeling betekent dat je naar de gehele context kijkt. Maar vanuit het marktfetisjisme is gedacht dat je dit allemaal in formules kon vatten”.

RBS - Bonus leidt niet tot beter functioneren

Bonussen
Het effect van bonussen op het resultaat en het ethische gedrag van bankiers is een terugkerend onderwerp sinds het uitbreken van de crisis. De val van de financiële sector – meestal gezien als gevolg van het gierige gedrag van topmanagers die werden getriggerd door grote financiële bonusbedragen – heeft banken ertoe gezet, onder druk van toezichthouders en de maatschappij, om hun beloningsbeleid te moderniseren. Twee jaar na de crisis had 80% van de financiële instellingen in Europa en Noord-Amerika de opzet van bonussen versoberd. Een recent onderzoek van Mercer toont aan dat zo’n 5 jaar na de start van de crisis de beloningsstructuur van banken ingrijpend is veranderd. Zo heeft bijv. meer dan tweederde een terugvorderingregeling in haar beloningsbeleid opgenomen voor bonussen.