KBC maakt 520 miljoen euro winst in eerste kwartaal

17 mei 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

De Belgische bank KBC heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van €520 miljoen. Ter vergelijking: in hetzelfde kwartaal vorig jaar bedroeg de winst €380 miljoen en in het laatste kwartaal van 2012 €240 miljoen.

Waardering CDO-portefeuille valt gunstig uit

De bank schrijft dit resultaat vooral toe aan de gunstigere waardering van de zogenoemde CDO-portefeuille (collateral debt obligation), ofwel gebundelde doorverkochte pakketjes leningen. Deze ingewikkelde en risicovolle beleggingsproducten stonden aan de wieg van de wereldwijde bankencrisis in 2007 en 2008. Doordat er nu weer meer vraag naar is bij beleggers kan KBC ze tegen een hogere waarde in de boeken zetten.

KBC boekt winst

Daling rente-inkomsten en verkoop activiteiten drukt winst

Zonder dit effect daalde de aangepaste winst echter van €501 miljoen vorig jaar naar €359 miljoen dit jaar. Dit kwam door lagere rente-inkomsten en doordat er een aantal bedrijfsactiviteiten in Polen en Slovenië zijn verkocht. Deze tellen niet meer mee in de resultaten.

KBC bestuursvoorzitter Johan Thijs is tevreden met de resultaten. “KBC is het jaar 2013 begonnen met een sterk resultaat in het eerste kwartaal. We boekten een mooie nettowinst van €520 miljoen in moeilijke economische omstandigheden”.

Verdere terugbetaling staatsschuld

KBC kreeg in 2008 en 2009 in totaal €7 miljard aan staatssteun. Daarvan is al €3,5 miljard terugbetaald aan de overheid. Een woordvoerder van de bank bevestigde ook dat er voor de zomerperiode weer bijna €1,2 miljard aan staatssteun zal worden terugbetaald.