ABN AMRO schrapt banen en gaat meer agile werken

17 november 2016 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ABN AMRO heeft bij de bekendmaking van zijn Q3-cijfers bekendgemaakt nog eens €0,4 miljard te willen besparen op personeelskosten. Om dit te realiseren verdwijnen er nog eens 1.500 banen bij de bank – bovenop de al bestaande maatregelen. De bank gaat bovendien meer inzetten op Agile werken.

Nadat ABN AMRO in augustus 2016 aankondigde €200 miljoen te zullen gaan besparen op ondersteunende en controlerende activiteiten, heeft de bank bij de bekendmaking van de cijfers van het derde kwartaal nog een extra besparende maatregel aangekondigd. “Voortbouwend op de initiatieven voor kostenbesparing uit het tweede kwartaal, hebben wij €0,4 miljard aan extra besparingen in kaart gebracht. Dit zal naar schatting nog eens 1.500 fte’s raken”, aldus Gerrit Zalm, voorzitter van de Raad van Bestuur van ABN AMRO Group.

Als alle besparende maatregelen bij elkaar worden opgeteld zullen bij ABN AMRO tussen eind 2015 en 2020 zo’n 3.500 arbeidsplaatsen verdwijnen – een afname van 13%. De afname betreft zowel externe als interne FTE’s. In reactie op de plannen zegt Bob Bolte van FNV Finance: “Het lijkt wel een estafetterace tussen de banken. De ene reorganisatie na de andere en alle banken volgen elkaar op. Zo blijft er niets over van het Nederlandse bankenwezen. Voor de werknemers in de financiële sector betekent dit continue onzekerheid over hun baan en hun toekomst. Doordat steeds meer mensen weg moeten, wordt de werkdruk ook steeds hoger voor de achterblijvers. We willen snel meer duidelijkheid zodat de werknemers weten waar ze aan toe zijn.”

Om de interne processen te verbeteren wil ABN AMRO meer gaan inzetten op Agile werken. Bij de bank werken inmiddels meer dan 100 teams via de principes van Agile. Om continue verbetering te stimuleren en de verantwoordelijkheid voor het slagen van veranderinitiatieven in de hele organisatie te beleggen gaat ABN AMRO tussen nu en 2020 de Agile werkwijze binnen de bank opschalen.