Robeco: Gevolgen van de Amerikaanse verkiezingsuitslag

08 november 2016 Banken.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Wat gaat er gebeuren na 8 november?
We vroegen vier Robeco-fondsmanagers naar de gevolgen van de Amerikaanse verkiezingsuitslag op hun specifieke vakgebied, zoals obligaties, wereldwijde aandelen en opkomende markten. Luister ook naar deze video voordat je gaat starten met beleggen.

In het kort:
Iedere uitslag goed voor investeringen in infrastructuur VS
Winst Clinton goed voor schone energie, nadelig voor gezondheidszorg
Winst Trump goed voor fossiele brandstoffen, nadelig voor de handel
Wat de uitkomst van de verkiezingen ook wordt, zeker is wel dat er meer geld wordt geïnvesteerd in de lang verwaarloosde infrastructuur van de VS. “Dat is goed voor de bouwsector en daaraan gelieerde bedrijven”, zegt Sander Bus, portefeuillemanager van het wereldwijde fonds Robeco High Yield Bonds en co-hoofd van het Credit-team. 

“De beide kandidaten kijken wel verschillend aan tegen uitgaven aan schone energie en elektrische infrastructuur. Clinton is immers groot voorstander van schone energie, dus een overwinning van haar zou gunstig zijn voor hernieuwbare energiebronnen. Trump is juist vóór het gebruik van fossiele brandstoffen, wat gunstig zou zijn voor de kolenindustrie en nutsbedrijven.”  

Amerikaanse verkiezingen

Landslide?
"De peilingen wijzen er tot nog toe op dat Clinton president wordt en de Democraten de meerderheid in de Senaat gaan bemachtigen”, zegt Mark Glazener, hoofd van het Global Equity-team en portefeuillemanager van het fonds Robeco NV. Een andere mogelijkheid, een ‘landslide’ (monsteroverwinning) voor de Democraten, zou volgens Glazener niet gunstig kunnen uitpakken voor de Amerikaanse gezondheidszorg: “Clinton pakt dan haar kans om extra veranderingen door te voeren in deze sector. Een uitbreiding van het Medicaid-programma (voor mensen met een laag inkomen) gaat de sector veel geld kosten, want Medicaid-prijzen zijn naar schatting meer dan 20% lager dan de commerciële prijzen.”  

Overwinning Trump heel slecht voor aandelenmarkten
“Een overwinning van Trump is heel slecht voor de aandelenmarkten”, vervolgt hij. Fabiana Fedeli, senior portefeuillemanager van Emerging Markets Equities, voegt daaraan toe: “Wij denken dat een zege van Trump een verkoopgolf teweegbrengt voor aandelen uit opkomende markten. Neem bijvoorbeeld Mexico: Trump zegt dat hij alle ongeregistreerde migranten het land wil uitzetten. Het is logisch dat de markten een overwinning van Trump zien als een ramp voor het Latijns-Amerikaanse land. De export naar de VS is goed voor 28% van het Mexicaanse bbp. Beleggers zijn vooral bang voor Trumps plannen om opnieuw te onderhandelen over de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst (NAFTA). Trump heeft zelfs gedreigd het 22 jaar oude handelsverdrag op te zeggen”. Zijn protectionistische retoriek voorspelt volgens Fedeli ook weinig goeds voor opkomende landen die vooral op handel zijn gericht. “Een zege van Clinton”, concludeert Fedeli, “leidt daarentegen waarschijnlijk tot een kleine opluchtingsrally”.  

Meer ruimte om beleid door te voeren
“Als Clinton de nieuwe president wordt en de Republikeinen de macht in het Congres behouden, is de kans klein dat er veel verandert”, zegt Kommer van Trigt, portefeuillemanager van het Robeco Global Total Return Bond Fund en hoofd van het Global Fixed Income Macro-team. “Een Democratische president in combinatie met een Democratisch Congres biedt meer ruimte om beleid door te voeren. Clinton wil meer geld uittrekken voor onder meer de infrastructuur, het onderwijs en sociale programma's, maar ze wil ook de belastingen verhogen. Dus het netto-effect op de begroting blijft mogelijk beperkt”, concludeert Van Trigt. 

“Een overwinning van Trump (met een Republikeins Congres) zou de grootste verrassing zijn en dus de grootste impact hebben. Een risicomijdend sentiment kan in eerste instantie leiden tot een lagere Amerikaanse rente, maar op middellange termijn kan dit weer omslaan. Trumps fiscale plannen wijzen namelijk op de mogelijkheid van een groot fiscaal stimuleringsprogramma. Voor lokale obligaties uit opkomende markten breekt een lange periode van onzekerheid aan. Valuta's uit opkomende markten reageren hier waarschijnlijk zeer negatief op,” aldus Van Trigt 

Robeco PLUS: jouw kijk PLUS onze kennis
Heb jij een eigen kijk op de verwachtingen? Kijk dan eens naar Robeco PLUS. Dat is een vorm van fondsbeleggen waarbij je zelf je beleggingsfondsen kiest met behulp van slimme tools en selecties van onze experts. Bepaal je eigen strategie met Robeco PLUS: jouw kijk PLUS onze kennis. 

Belangrijke informatie
Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam.