Peter Blom nieuwe voorzitter Sustainable Finance Lab

06 oktober 2016 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Peter Blom - directeur van Triodos Bank - en Arnoud Boot (UvA) zijn benoemd tot de nieuwe voorzitters van het Sustainable Finance Lab, een samenwerkingsverband van wetenschappers van verschillende Nederlandse universiteiten. Blom en Boot volgen Herman Wijffels op, die 5 jaar voorzitter was van Sustainable Finance Lab.

Sustainable Finance Lab
Het Sustainable Finance Lab (SFL) is een informeel netwerk van merendeels academici van verschillende disciplines en universiteiten in Nederland die lid zijn op persoonlijke titel. Het SFL is in 2011 opgericht op initiatief van de hoogleraren Herman Wijffels en Klaas van Egmond van de Universiteit Utrecht en Peter Blom van Triodos Bank

Doel van het SFL is een stabiele en robuuste financiële sector die bijdraagt aan een economie die de mens dient zonder daarbij zijn leefmilieu uit te putten. Daartoe ontwikkelt SFL vernieuwende ideeën en biedt een platform voor discussie daarover.

Peter Blom - Sustainable Finance Lab

Peter Blom, destijds mede initiatiefnemer: “Binnen het SFL reflecteren we op de systeemvragen die de financiële crisis van 2008 heeft opgeroepen. SFL heeft zich ontwikkeld tot een gezaghebbende stem voor zowel beleidsmakers, toezichthouders alsook de sector zelf. Niet dat de bankiers het altijd eens zijn met de wetenschappers, maar de intensieve discussies leveren voor alle betrokkenen telkens weer waardevolle nieuwe inzichten op.”

Arnoud Boot: “SFL is het enige instituut in Nederland dat vertrekt vanuit de vraag: wat is de maatschappelijke waarde van de financiële sector? En dat doet op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten. SFL vormt zo een onmisbare brug tussen wetenschap en praktijk.”

Inspirerende bijeenkomsten
Herman Wijffels: “Wat vijf jaar geleden begon als een experiment is uitgegroeid tot een mooi instituut met een stevig team onderzoekers aan de Utrecht School of Economics . Ik heb de SFL-leden leren kennen als uitermate deskundige en creatieve wetenschappers. De interesse in elkaars specifieke kennis maken van de bijeenkomsten altijd inspirerende gelegenheden waarvan de uitkomsten gelukkig veel gehoor vinden. Met Peter Blom en Arnoud Boot als mijn opvolgers is de verbinding geborgd tussen wetenschap en operationele ervaring in de financiële sector.”

Leden
De leden van het SFL zijn Harald Benink (Universiteit Tilburg), Dirk Bezemer (RUG), Peter Blom (Triodos), Arnoud Boot (UvA), Klaas van Egmond (UU), Ewald Engelen (UvA), Marleen Janssen Groesbeek (Avans), Arjo Klamer (Erasmus), Clemens Kool (UU), Karen Maas (Erasmus), Mark Sanders (UU), Hans Schenk (UU), Esther-Mirjam Sent (Radboud Universiteit Nijmegen), Irene van Staveren (Erasmus), Rens van Tilburg (UU), Bert de Vries (UU) en Herman Wijffels.