Elektronische betaaltransacties boeken recordgroei

27 september 2016 Banken.nl 3 min. leestijd

Voor het eerst komt de groei van het aantal elektronische betaaltransacties wereldwijd boven de 10% uit. Dat blijkt uit de meest recente editie van het World Payments Report, gepubliceerd door Capgemini en BNP Paribas. In Nederland groeit elektronisch betalen minder hard dan wereldwijd, maar ons land staat dan ook op de derde plek van landen waar het meest elektronisch betaald wordt door consumenten.

De afgelopen vijf jaar groeit wereldwijd het gebruik van elektronische betaalmethoden, zoals betaalkaarten en credit cards, automatische incasso’s en online overboekingen. Werden er in 2010 wereldwijd nog zo’n 306 miljard elektronische transacties uitgevoerd, in 2014 was dit aantal met ruim 80 miljard gestegen naar 387,3 miljard. Dit blijkt uit het World Payments Report 2016, de twaalfde editie van het onderzoek, van Capgemini en BNP Paribas. In 2014 werd een recordgroei van 8,9% genoteerd, maar voor 2015 wordt de grootste stijging van het aantal elektronische betaaltransacties ooit voorspeld.

Number of Worldwide Non-Cash Transactions - by region

Volgens de onderzoekers is in 2015 het aantal niet-contante betaaltransacties wereldwijd gestegen met 10,1% naar 426,3 miljard. Verklaringen voor de sterke groei vorig jaar zijn onder meer de sterke economische groei in een aantal belangrijke ontwikkelingslanden en verbeterde beveiligingsmaatregelen zoals bijvoorbeeld het gebruik van biometrie. Daarnaast dragen verschillende overheidsinitiatieven in ontwikkelingslanden bij aan de groei van elektronisch betalen. Deze overheden stimuleren niet-contante betalingen, vanwege de stijgende kosten die komen kijken bij betalingen in contanten. 

In ontwikkelingslanden is het aantal elektronische betaaltransacties dan ook het hardst gegroeid. De onderzoekers schatten de groei in 2015 op 19%, terwijl in volwassen markten zoals Noord-Amerika en Europa de gemiddelde groei slechts 6,4% bedroeg. Van alle regio’s steekt Azië met kop boven andere regio’s uit. In opkomend Azië steeg het aantal niet-contante transacties met 31,9% en het meer volwassen deel van Azië en Oceanië vertoonde 11,6% groei, ten opzichte van 6% in Europa en 5,1% in Noord-Amerika. Toch zijn de volwassen markten samen goed voor 70,9% van het totale wereldwijde transactievolume.

“De betaalpas blijft het meest gebruikte en snelst groeiende digitale betalingsinstrument, terwijl de cheque als betaalmiddel steeds meer aan populariteit inboet”, vertelt Anirban Bose, hoofd Banking en Capital Markets bij Capgemini. “In de toekomst zouden real-time betalingen de groei van elektronische betaaltransacties verder kunnen opstuwen, als alternatief voor cash en cheques. Dan moeten er echter nog wel een aantal inspanningen in de sector worden geleverd, zoals educatie van stakeholders, het uitbreiden van het dienstenaanbod en het upgraden van de infrastructuur bij winkels en grote bedrijven.”

Growth rates and 2014 volumes in Netherlands

Nederland
Net als in de rest van de wereld is in Nederland ook de betaalpas de meest gebruikte niet-contante betaalmethode. Het aantal transacties steeg in 2014 met 9,8% naar bijna 3,2 miljard transacties, bijna de helft van alle elektronische betaaltransacties (bijna 6,4 miljard) in Nederland dat jaar. Het aantal overboekingen steeg met slechts 1,5%, terwijl het aantal automatische incasso’s hard is teruggelopen naar minder dan 1,2 miljard (daling van 12,5%). In Nederland wordt niet tot nauwelijks met checks betaalt. Over de hele linie is in 2014 het aantal niet-contante betalingen met 2,3% gestegen, volgens de onderzoekers mede door hoge gebruiksaantallen van e-commerceplatformen en de toenemende omarming van digitale betaalmethoden als iDEAL, die worden gerekend onder de card-betalingen.