Alternatieve financiering continentaal Europa groeit 70%

07 september 2016 Banken.nl 3 min. leestijd

De continentaal Europese online markt voor financiering buiten de bank om is in 2015 gestegen in omvang naar ruim €1 miljard (+70%). Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar alternatieve financiering in Europa van KPMG en de Universiteit van Cambridge. Nederland staat op de derde plek van grootste alternatieve financieringsmarkten met een totale waarde van €111 miljoen.

In navolging van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk maakt ook de online markt voor alternatieve financiering in continentaal Europa een flinke groei door. Om de ontwikkelingen van de markt voor alternatieve financiering in kaart te brengen hebben KPMG en de Universiteit van Cambridge de handen ineengeslagen in hun jaarlijkse European Alternative Finance Industry Survey, een onderzoek onder bijna vierhonderd alternatieve kredietverleners in ruim dertig Europese landen.

KPMG - Crowdfund solution

Uit het onderzoek blijkt dat in 2015 de omvang van de markt voor financiering die buiten de bank om gerealiseerd wordt met ruim 70% is gestegen naar een totaal van ruim €1 miljard. In 2014 bedroeg de omvang nog €549 miljoen. Van de verschillende financieringsvormen is de onderlinge kredietverlening door consumenten – crowdfunding – de belangrijkste markt. Volgens het onderzoek is dit deel van de markt goed voor ruim €365 miljoen, zo’n 36% van totale markt op het continent. Onderlinge kredietverlening tussen bedrijven is goed voor €212 miljoen (meer dan 20%) en equity based crowdfunding, crowdfunding op basis van aandelen en obligaties, is goed voor 16% (ruim €159 miljoen).

Als de verschillende landen op het Europese vasteland met elkaar vergeleken worden, dan zien we dat Frankrijk de grootste markt voor alternatieve financiering heeft. In 2015 hebben Franse bedrijven €319 miljoen aan financiering opgehaald zonder daarvoor naar een bank te stappen. Op de tweede plek volgt Duitsland met €249 miljoen, terwijl Nederland de derde plek pakt met een relatief grote totale waarde van €111 miljoen.

“Het onderzoek maakt duidelijk dat de markt voor alternatieve financiering in continentaal Europa volwassen wordt en zal blijven groeien”, zegt Ferdinand Veenman, partner bij KPMG en deskundige op het gebied van ondernemingsfinanciering. “Ook in de relatief kleine landen.” Ten opzichte van alternatieve financiering-grootmachten het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten staat de markt in continentaal Europa echter nog ‘in de kinderschoenen’, volgens de partner. “Vorig jaar ging in het Verenigd Koninkrijk alleen al voor een bedrag van €4,4 miljard aan alternatieve financiering om.”

Ondanks de relatief kleine omvang, moedigt hij de groei in alternatieve financiering aan. “Het is een goede zaak dat het totale Europese continent op dit moment experimenteert met alternatieve financiering en kijkt naar nieuwe mogelijkheden die een betere toegang geven tot kapitaal”, vervolgt Veenman. “In Europa zijn bedrijven nog in belangrijke mate afhankelijk van de banken van hun financiering, waarbij het de ondernemingen in het algemeen veel moeite kost om de noodzakelijke kredietverlening van de grond te krijgen.”