Triodos Bank boekt nettowinst van 18,6 miljoen

30 augustus 2016 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Triodos Bank heeft goed gepresteerd in het eerste halfjaar van 2016, met een 3% stijging van het totaal beheerd vermogen, een 5% stijging van het balanstotaal en een nettowinst van €18,6 miljoen. De bank blijft zijn duurzame pad voortzetten – de kredietverlening aan duurzame organisaties en projecten is met 4,1% gestegen.

Belangrijkste resultaten eerste halfjaar 2016:

  • 5% groei van het balanstotaal
  • 3% groei van het totale beheerde vermogen (Triodos Bank, Triodos Beleggingsfondsen en Triodos Private Banking) naar €12,6 miljard
  • Common Equity Tier 1-ratio 19,8%
  • Nettowinst €18,6 miljoen
  • 4,1% groei van duurzame kredietverlening
  • 23.000 nieuwe klanten (4% groei)

Triodos Bank

Triodos Bank heeft in het eerste halfjaar van 2016 een nettowinst geboekt van €18,6 miljoen. “Dat is 15% minder dan over dezelfde periode in 2015 (€21,9 miljoen). Lagere rentemarges en de verplichte bijdrage van Triodos Bank aan het Nederlandse depositogarantiestelsel (DGS) zijn de voornaamste redenen voor de lagere nettowinst”, aldus Peter Blom, CEO van Triodos Bank, in een recent persbericht. De balans van de bank – bestaande uit Triodos Bank, Triodos Beleggingsfondsen en Triodos Private Banking – groeide met 5% naar een totaal van €8,6 miljard. “Dit is terug te voeren op de groei van de kredieten, de toevertrouwde middelen en het nieuwe vermogen dat bij alle vestigingen is aangetrokken”, verklaart Blom.

De duurzame bank heeft ook in het eerste halfjaar van 2016 zijn duurzame missie voortgezet, aldus Blom. “We ondersteunen positieve verandering door en voor mensen. Wij verbinden spaarders met leners en beleggers met duurzame projecten en bedrijven, zodat zij op hun beurt waarde in de reële economie kunnen creëren”, vertelt de CEO. “Dit doen we tegen een achtergrond van lage rente, en veel maatschappelijk en economisch debat.”

“Steeds vaker komen gemeenschappen - en niet de overheden - in actie om de wereld om hen heen te verbeteren. Mensen geloven steeds minder in een ‘wereldwijde oplossing’. In veel delen van de wereld kiezen mensen daarom hun eigen oplossingen voor de aanpak van het opwekken van hernieuwbare energie, toegang tot duurzame huisvesting en voedsel.” Triodos Bank zag in de eerste helft van het jaar een stijging van 4,1% in leningen aan duurzame ondernemingen, instellingen en projecten. “Als bank die stevig in de gemeenschap is geworteld en met onze goede resultaten kunnen wij steeds meer van dit soort initiatieven financieren en onze positieve impact uitbreiden”, aldus Blom.

De vooruitzichten voor het tweede halfjaar zijn positief. “Voor de tweede helft van 2016 verwachten wij een gestage groei van de toevertrouwde middelen en de kredietverlening aan duurzame ondernemers en projecten. Vervroegde aflossingen van leningen kunnen echter een beperkend effect hebben op de nettogroei van de kredietportefeuille. Onvoorziene omstandigheden buiten beschouwing gelaten, verwacht Triodos Bank dat haar balanstotaal volgens plan circa 5% zal stijgen”, vertelt de CEO. Om deze groei te schragen, beoogt de bank in de tweede helft van 2016 €60 tot €75 miljoen aan extra kapitaal aan te trekken. De nettowinst voor 2016 zal naar verwachting uitkomen tussen de €25 en €33 miljoen.