ABN AMRO vroegtijdig op zoek naar opvolger Zalm

21 juli 2016 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Hoewel zijn bestuurstermijn in 2014 nog met vier jaar werd verlengd, stopt Gerrit Zalm in de loop van volgend jaar als bestuursvoorzitter van ABN AMRO. Dat meldt het FD op basis van interne bronnen. Zalm zou zijn opdracht hebben voltooid met de integratie van Fortis en beursgang van de bank, en zal nu plaats maken voor een topman die de bank door een digitale transformatie kan leiden.

Toen Gerrit Zalm in 2009 werd aangesteld als bestuursvoorzitter was ABN AMRO een staatsbank. De bank was in 2008 genationaliseerd als gevolg van de negatieve effecten van de financiële crisis. De bank was in 2007 opgekocht door RFS Holdings, een samenwerkingsverband van Banco Santander, RBS en Fortis. Fortis kreeg het grootste deel van de bank in handen. Zalm kreeg de taak om Fortis en ABN AMRO te integreren tot één bank. Bovendien zou de voorbereiding voor een toekomstige beursgang een van zijn topprioriteiten worden.

Gerrit Zalm

Inmiddels is de integratie al jaren een feit, en de beursgang is eind vorig jaar een feit geworden. De bestuurstermijn van Zalm werd in 2014 met vier jaar verlengd tot 2018, maar zijn taak lijkt anno 2016 te zijn voltooid. Om die reden zou de 64-jarige topman er voor hebben gekozen om in de loop van 2017 vervroegd zijn functie neer te leggen. Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van interne bronnen. Met de afronding van zijn taak zou het tijd zijn voor een opvolger.

Een punt waar extra aandacht aan zal worden besteed bij de zoektocht naar een opvolger voor Zalm is het kunnen doorvoeren van (digitale) veranderingen. Onder Zalm is er in de top van de bank weinig roulatie geweest, en de snelle digitale veranderingen die op de bank afkomen vragen om grootschalige transformaties binnen de bank. Zowel intern als extern zou volgens bronnen worden gezocht naar een opvolger. Intern lijkt Chris Vogelzang, Directeur Consumenten, de beste kandidaat, en ook de naam Joop Wijn, hoofd van de zakelijke tak, wordt door de media genoemd.