Euromoney: ABN AMRO beste bank transformation 2016

11 juli 2016 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Op 6 juli heeft ABN AMRO tijdens de uitreiking van de jaarlijkse Euromoney Awards for Excellence vier Awards in ontvangst mogen nemen. De Nederlandse grootbank is voor 2016 uitgeroepen tot Best Bank in the Netherlands, Best Investment Bank for the Netherlands en kreeg de Awards voor Best Bank Transformation van de wereld en van West-Europa. 

Euromoney Awards for Excellence
De Euromoney Awards for Excellence zijn een jaarlijks terugkerende prijsuitreiking, die georganiseerd wordt door het gelijknamige Euromoney Magazine. Het is alweer de 25e editie van de prijsuitreiking, die zijn eerste editie kende in 1992. Dit jaar werden er maar liefst 260 awards uitgereikt aan de banken die uitblinken op het gebied van innovatie en bijdragen aan groei van de markt – 20 global awards, 75 regional en 164 country winners in verschillende thema’s en vakgebieden. Dit jaar zag de introductie van een aantal nieuwe categorieën, bedoeld om beter aan te sluiten op de veranderende aard van de bankensector.

Bij de uitreiking op 6 juli in de Tower of London heeft ABN AMRO maar liefst vier Euromoney Awards in ontvangst mogen nemen. De transformatie die de bank het afgelopen jaar heeft doorgemaakt, in de vorm van een beursgang na een lange periode van herstel, is door Euromoney erkend als ‘Global Best Bank Transformation’. Volgens Euromoney heeft ABN AMRO zich goed hersteld na de crisis en daaropvolgende nationalisatie, en heeft de stap gezet naar een duidelijk en efficiënt business model.

Naast de prijs voor beste transformatie van de wereld, ontving ABN AMRO dezelfde prijs voor de Best Bank Transformation voor West-Europa, evenals de Awards voor Best Bank in the Netherlands, en Best Investment Bank in the Netherlands. “ABN AMRO heeft een aanpak die zeer in de smaak is gevallen bij investeerders, en vanuit de diepste diepten heeft de bank aan het einde van deze awardperiode opnieuw een waardering die dichtbij zijn boekwaarde ligt – een bijna ondenkbare prestatie in Europa – met een return on equity van 12% en tier-1 capital van 15,5% in 2015”, legt Euromoney uit. Hugo Peek, Head of Large Corporates, en Rutger Schellens, Head of Capital Market Solutions, waren aanwezig bij de uitreiking om de prijzen in ontvangst te nemen.

Schellens over de winst: “We hebben ons de afgelopen paar jaar enorm ingespannen om het vertrouwen en business van onze klanten terug te verdienen. Het doet ons veel goed te merken dat deze inspanningen ook erkend worden door opinieleiders uit de internationale bankenwereld.” Peek voegt toe: “Na voor het tweede jaar op rij door investeerders benoemd te zijn als beste equity bank van de Benelux in de Extel Survey van juni dit jaar, onderstrepen de Euromoney awards opnieuw onze prestaties op het gebied van de verbetering van onze diensten aan klanten.”

Nederlandse winnaars
Vorig jaar was rivaal ING nog de best presterende bank van Nederland in de ogen van Euromoney, en ging de prijs voor beste investeringsbank van Nederland naar Rabobank. ING is dit jaar winnaar van de nieuwe awardcategorie Best Digital Bank voor West-Europa.