ABN AMRO lanceert FinTech-versneller Econic

21 juni 2016 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Gisteren opende ABN AMRO in Eindhoven een nieuw innovatiecentrum: Econic. In het centrum kunnen FinTech-organisaties en werknemers van de bank elkaar ontmoeten in een regelvrije omgeving om gezamenlijk hun ideeën door te ontwikkelen en te testen. De dagelijkse leiding van het nieuwe FinTech centrum is in handen van externe innovatie-experts. Econic is inmiddels gestart met de doorontwikkeling van zeven innovaties en vier participerende bedrijven.

De komende jaren zal de financiële sector diverse veranderingen ondergaan als gevolg van technologische innovatie. Tal van nieuwe innovatieve startups in de financiële sector, beter bekend als FinTech-bedrijven, gaan de concurrentie aan met de gevestigde spelers in de markt, waaronder banken. Laatsgenoemde duiken ook steeds vaker in de wereld van FinTech, omdat zij beseffen dat ze hun eigen businessmodellen en strategieën in de toekomst voortdurend zullen moeten aanpassen om winstgevend te kunnen blijven. De FinTech hype is duidelijk zichtbaar in de markt, zo zijn de afgelopen jaren investeringen in FinTech verdrievoudigd naar $12 miljard.

Ook ABN AMRO speelt in toenemende mate in op FinTech. Eerder deze week heeft de bank een nieuw innovatiecentrum gelanceerd, Econic. In het centrum kunnen FinTech-organisaties en werknemers van de bank elkaar ontmoeten in een regelvrije omgeving om gezamenlijk hun ideeën door te ontwikkelen en te testen. Binnen FinTech-versneller Econic wordt gewerkt met een volgens ABN AMRO beproefd innovatieproces. “De experts die Econic leiden, hebben het eerder succesvol toegepast voor High Tech XL en diverse Nederlandse top-100 bedrijven. En nu wordt het voor het eerst toegepast op FinTechs”, aldus ABN AMRO. Het proces voorziet in continue monitoring van de innovatieteams, workshops en masterclasses om in zes maanden tot een “ready-to-market” propositie te komen. Naast FinTech-bedrijven zijn ook andere bedrijven met nieuwe ideeën voor zakelijk bankieren welkom bij Econic.

Joop Wijn, lid Raad van Bestuur bij ABN AMRO, zegt over het nieuwe innovatiecentrum: “Bij Econic komen de werelden van fintechs en de bank samen. Goede ideeën kunnen continue en gericht worden getoetst op de alledaagse realiteit van de bank. Dat maakt het innovatieproces robuust en snel.” Participerende bedrijven worden gehuisvest in een separate ruimte in het regiokantoor van ABN AMRO op de Vestdijk in Eindhoven.

Staf Depla, wethouder gemeente Eindhoven, vult aan: “Innovatie en nieuwe technologie om nieuwe producten en diensten voor mensen te maken, is van oudsher de basis voor de dynamiek, werkgelegenheid en economische bedrijvigheid in onze regio. Econic past naadloos in dit plaatje.” Anique Soetermeer-Gabriëls, een van de betrokken innovatie-experts, geeft aan: De samenwerking tussen corporates en startups & scaleups is essentieel om het verschil te maken in de internationale kenniseconomie. Dit is nu precies zo’n initiatief waarmee we dat kunnen doen.”

Econic is gevestigd in de regio Eindhoven, die ook wel bekend staat als “brainport” of “slimste regio van de wereld. ABN AMRO is samen met de gemeente Eindhoven, Philips, ASML, EY&HVG, BOM, NTS Group, Brainport en de High Tech campus Eindhoven partner van de Eindhoven Startup Alliance. Deze alliantie heeft als doel startup-accelerator HighTechXL te steunen in het creëren van nieuwe bedrijven. Econic is inmiddels gestart met de doorontwikkeling van zeven innovaties en vier participerende bedrijven.