Interview Jan van Egmond - Kredietanalist FGH Bank

30 mei 2016 Banken.nl 2 min. leestijd

Jan van Egmond is 46 jaar en na 24 jaar dienstverband bij de Rabobank wordt hij sinds 2015 gedetacheerd door Octas in de functie van Kredietanalist. Op dit moment werkt Jan in deze functie bij de FGH Bank en heeft hij daarnaast een hele interessante hobby: fluiten als semiprofessioneel scheidsrechter. Wij spraken met hem over de liefde die hij heeft voor het scheidsrechtersvak, over de respectcampagne van de KNVB en de combinatie van zijn werk en zijn hobby.

Uitdaging als Kredietanalist
“Mijn familie bestaat eigenlijk uit twee ‘helften’. De ene helft van mijn familie is bankier, de andere helft werkt in de tuinderij. Ik heb nooit groene vingers gehad, dus toen ik van school kwam, was het voor mij een vrij logische keuze om het bankwezen in te gaan. Eerst als hulpje van alles, waarbij ik al snel de ambitie kreeg om mezelf te profileren. Ik heb namelijk echt een bedrijvenhart, door ieder bedrijf stroomt ander bloed en andere emoties. Dat vind ik heel leuk. Ik hou wel van die uitdagingen. Zoals ook de uitdaging van het detacheren.”

Jan van Egmond

Parallellen tussen Kredietanalist en scheidsrechter
“Toen ik jong was werd ik eens gevraagd om een wedstrijd te fluiten, de spreekwoordelijke vonk sloeg toen over. Inmiddels ben ik 46 jaar en fluit ik de tweede klasse van voetbalwedstrijden. Je moet je als scheidsrechter goed kunnen inleven in de wedstrijd en het gevoel wat in de wedstrijd zit goed kunnen interpreteren. Stijlflexibiliteit noemen we dat in vakjargon, je moet kunnen fluiten ‘in de geest van de wedstrijd’. Je moet jezelf niet verliezen of mee laten slepen in de emotie van de wedstrijd. Deze stijlflexibiliteit komt ook van toepassing in mijn functie als Kredietanalist. Je moet als gedetacheerde ook flexibel in je stijl zijn. Verschillende collega’s vragen om verschillende communicatiestijlen. En die diversiteit aan communicatiestijlen heb je altijd nodig. Welke functie je ook bekleedt.”

“Scheidsrechters van vroeger floten voor een appel en een ei. Dat is tegenwoordig wel anders. Scheidsrechters zijn publieke figuren geworden, ook in de media. Dat betekent dat je jonge scheidsrechters goed moet begeleiden bij hun loopbaan. Ik ga dan als waarnemer mee bij de jonge scheidsrechters en we bespreken dan hun leerdoelen en we analyseren de wedstrijd achteraf. Zoals ik ook in mijn functie als Kredietanalist doe. Het is het overdragen van een stukje ervaring. Het doet me goed als anderen daar beter van worden.”

Het hele interview met Kredietanalist Jan van Egmond is te lezen in het Octas-magazine, exclusief voor Octas-professionals. Octas-professional worden? Kijk hier voor het vacatureaanbod van Octas.