Kwartaalwinst BNP Paribas bijna gehalveerd in Q1 2013

06 mei 2013 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

BNP Paribas zag haar nettowinst in het eerste kwartaal van dit jaar bijna halveren, van €2,9 miljard in 2012 naar €1,6 miljard in dezelfde periode van dit jaar. Deze winstdaling is onder andere een gevolg van de slechte prestaties van haar Corporate & Investment banking activiteiten. Toch wist de grootste bank van Frankrijk hiermee de verwachtingen van analisten te overtreffen. Dit is terug te zien in de stijging van het aandeel BNP Paribas op de beurs met 2,38% afgelopen vrijdag.

BNP Paribas - Cijfers Q1 2013

Daling inkomsten Corporate & Investment banking 
BNP Paribas maakte tijdens de presentatie van haar kwartaalcijfers bekend dat haar nettowinst het afgelopen kwartaal met 44,8% is gedaald ten opzichte van dezelfde periode van het afgelopen jaar. De bank merkte hierbij op dat de vergelijking tussen deze kwartalen niet helemaal zuiver is. In het eerste kwartaal van 2012 had de bank namelijk te maken met een eenmalige bate met de verkoop van haar belang in Klepierre.

De inkomsten van de operationele divisies van BNP Paribas daalden met 5,9%. De inkomsten van haar Retail Bank divisie en Investment Solutions divisie stegen wel licht met  0,2% respectievelijk 3,4%. Dat ondanks deze cijfers de totale inkomsten negatief zijn, is een gevolg van de daling van de inkomsten uit haar Corporate & Investment banking activiteiten met 20,2%. BNP Paribas noemde het eerste kwartaal van dit jaar voor deze divisie een ‘overgangskwartaal’ na de afronding van diverse maatregelen om het tij te keren.

BNP Parisbas - Cijfers operationele divisies

Kostenreductie van €2 miljard
BNP Paribas is, onder de naam “Simple & Efficient”, diverse projecten gestart om haar organisatie te vereenvoudigen en haar operationele efficiëntie te verbeteren.  Dit besparingsprogramma moet per 2015 2 miljard aan besparingen opleveren. Voor deze reorganisatie is dit kwartaal van €155 miljoen aan transformatiekosten opgenomen. Het besparingsprogramma bestaat onder andere uit vervroegd pensioen regelingen voor haar BNPP Fortis medewerkers, de stroomlijning van haar IT landschap en de transitie naar een ‘papierloze’ bank.

BNP Parisbas - Savings

Sterke solvabiliteits-en liquiditeitspositie
De bank noemde haar solvabiliteits-en liquiditeitspositie zeer sterk met een Equity Tier 1-ratio (Basel III) van 10,0%. Volgens de bank bevestigt dit haar positie als een van de best gekapitaliseerde grootbanken ter wereld.

De introductie van een nieuwe online bank: Hello Bank
BNP Paribas maakt zich op voor de introductie van haar nieuwe online bank in Frankrijk, Italië, Duitsland en België. De introductie van Hello Bank, dat zich uitsluitend richt op online en mobiel bankieren, zal op 16 mei plaatvinden. Met deze nieuwe bank wil BNP Paribas enerzijds nieuwe inkomsten genereren uit haar retailactiviteiten en anderzijds de hoge kosten van haar kantorennet drukken. Hello Bank moet binnen 5 jaar 500.000 klanten hebben.