Roland Berger: EU kredietbeoordelaar van de baan

01 mei 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Het leek zo goed als zeker - Europa zou binnen afzienbare tijd ook zijn eigen kredietbeoordelaar krijgen als tegenhanger van de Amerikaanse grootmachten. Toch zijn de plannen van de baan omdat de benodigde financiering van zo’n €300 miljoen niet rond is gekomen. Dat heeft topman Markus Krall van het project European Rating Agency (ERA) gisteren laten weten.

Europese kredietbeoordelaar
In juli 2011 lanceerde het Duitse adviesbureau Roland Berger het plan om een Europese kredietbeoordelaar op te richten. De Europese firma – met hoofdkantoor in Nederland en filialen in Frankfurt en Parijs – had de concurrentie moeten aangaan met de drie grote internationale partijen: Standard & Poor's, Moody's en Fitch. De drie instellingen kregen de laatste jaren veel kritiek te verwerken doordat ze door velen worden gezien als een van de schuldigen van de kredietcrisis van 2008 omdat ze de lage waarden van Amerikaanse hypotheken niet herkenden.

Europese kredietbeoordelaar van de baan

Begin 2012 werd het plan concreet en medio 2012 kwam zelfs het bericht dat het plan voldoende middelen had gekregen om echt van de grond te komen.

Inmiddels is het plan noodgedwongen van de baan. Ex-Roland Berger partner Krall laat weten dat er onvoldoende investeerders zijn gevonden. Die zouden gezamenlijk zo'n €300 miljoen moeten bijdragen om het project van de grond te krijgen. ERA had de hoop voornamelijk gevestigd op grote Duitse en Franse banken, toch toonden ook zij onvoldoende interesse.

Plannen in de ijskast
Krall heeft laten weten dat de plannen voorlopig in de ijskast zijn gezet maar sluit niet uit in de toekomst een nieuwe poging te wagen. “Ondanks de positieve signalen lukte het nu niet om kritieke massa te krijgen'' zo gaf hij aan.