Roland Berger: Europees ratingbureau van start

30 april 2012 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Een Europees ratingbureau staat op het punt opgericht te worden nadat voldoende startkapitaal gegarandeerd is. Dat zegt Roland Berger, het strategy consulting kantoor dat het initiatief leidt. De European Rating Agency moet de concurrent worden van de drie machtige Amerikaanse ratingbureaus Standard & Poor's, Moody's en Fitch, die door velen worden gezien als een van de schuldigen van de kredietcrisis van 2008 omdat ze de lage waarden van Amerikaanse hypotheken niet herkenden.

Het nieuws is opvallend omdat eind april verschillende internationale en Nederlandse media, waaronder zakenkrant Financial Times, Het Financieele Dagblad en De Telegraaf, meldde dat Roland Berger ervan uitging dat de benodigde €300 miljoen niet bijeengebracht zou worden.

Investering
"Na intensieve besprekingen in heel Europa heeft een aantal financiële ondernemingen nu toegestemd in het ondersteunen van de oprichting van een Europees beoordelingsbureau," legt Markus Krall, partner bij Roland Berger, uit. "We gaan binnenkort de fondsenwerving afronden en het nieuwe onafhankelijke bureau operationeel maken. Momenteel zijn we bezig met het opzetten van de institutionele en bedrijfsmatige basis."

Markus Krall CEO van ratingbureau
Roland Berger Senior Partner Markus Krall treedt uit dienst bij het adviesbureau en wordt CEO van de nieuwe Rating Agency. "De uitdaging van het opzetten van een nieuw internationaal beoordelingsbureau gaat niet samen met de managementvereisten die aan een senior partner in de consultancy gesteld worden," zegt Burkhard Schwenker, voorzitter van de Raad van toezicht bij Roland Berger Strategy Consultants. Deze beslissing is in overeenstemming met de wens van veel investeerders, die verwachten dat de projectmanager een persoonlijke rol gaat spelen in het management van het bureau.

Roland Berger blijft ondersteunen
Roland Berger Strategy Consultants zal het project blijven ondersteunen. Daarom zal Burkhard Schwenker assisteren bij het opzetten van een adviesraad voor de European Rating Agency, en het eerste lid van deze raad worden. "Roland Berger ziet zichzelf als initiatiefnemer en als drijvende kracht, maar niet als de oprichter of uitvoerder van een dergelijk bureau. We hebben van begin af aan gezegd dat zo'n bureau ook onafhankelijk moet zijn van zijn initiatiefnemers," zegt Schwenker.