Roland Berger ontwikkelt rating systeem voor krediet

04 juli 2011 Banken.nl

Roland Berger Strategy Consultants gaat samen met de deelstaat van het Duitse Hesse, grote bankspelers in Frankfurt en de Deutsche Börse AG een Europees ratingbureau voor kredieten oprichten. Dit doen ze naar aanleiding van de vraag van de Duitse Bondskanselier Angela Merkel en het Europese parlement naar een dergelijk rating bureau. Met behulp van een nieuw model moet dit bureau transparanter en betrouwbaarder zijn dan de drie grote kredietbeoordelaars uit de Verenigde Staten die momenteel de markt beheersen.

In het financiële centrum van Frankfurt is het initiatief ontstaan om een Europees rating systeem te ontwikkelen. "De bestaande ratingbureaus hanteren een businessmodel waarin de beoordeelde banken en bedrijven vaak betalen voor deelname, met belangenverstrengeling van de ratingbureaus als gevolg. Hierdoor kan de transparantie en betrouwbaarheid van de rating in twijfel worden getrokken" aldus Mark de Jonge, Principal bij Roland Berger in Nederland. Er wordt daarom gepleit voor de invoering van een nieuw model waarbij betaling geen rol speelt. "Hierbij kan je denken aan een model waarbij een nauwe samenwerking met een organisatie als de beurs een grote rol speelt. Met het nieuwe model kan de geloofwaardigheid van de ratings worden hersteld."

Volledige onafhankelijkheid van het Europese ratingbureau is van cruciaal belang volgens het strategisch adviesbureau. Voor de intensieve samenwerking met de Europese Centrale Bank en het European Systemic Risk Board biedt Frankfurt de meest logisch plek het ratingbureau op te zetten. Roland Berger nodigt bedrijven en instellingen in heel Europa uit om deel te nemen aan de discussie over de opzet en opstart van het initiatief.

Roland Berger Strategy Consultants
Roland Berger Strategy Consultants is een internationaal strategisch adviesbureau, met ruim 2.000 medewerkers in 42 kantoren, verspreid over 30 landen in de wereld. In Europa behoort de firma tot de top-3 van strategieadviseurs en wereldwijd tot de top-5. Roland Berger werd in 1967 in München opgericht en in 2002 opende zij haar Nederlandse kantoor. Sinds deze oprichting groeide de Nederlandse vestiging naar meer dan 70 medewerkers actief in de Nederlandse markt.

Nieuws

×