Henk van Dalen trekt zich tijdelijk terug uit RvC Rabobank

09 november 2015 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Henk van Dalen legt tijdelijk zijn functie neer als lid van de raad van commissarissen van Rabobank. Dit besluit is een gevolg van het onderzoek van het Openbaar Ministerie naar mogelijke fraude door telecom-groep VimpelCom, het bedrijf waar Henk van Dalen Chief Financial Officer (CFO) was.

Het OM doet onderzoek naar een mogelijk omkoopschandaal door de voormalige topman van het Russisch-Nederlandse VimpelCom. Het OM vermoedt dat het telecombedrijf steekpenningen heeft betaald aan onder anderen Gulnara Karimova, de dochter van president Kamirov van Oezbekistan. Dit zou zijn gebeurd tijdens de periode dat Van Dalen financieel bestuurder was van VimpelCom.

Henk van Dalen

Henk van Dalen: "In overleg met de raad van commissarissen en de raad van bestuur heb ik besloten om in het belang van Rabobank tijdelijk mijn taken als commissaris neer te leggen. Commissarissen behoren boven iedere twijfel verheven te zijn. Ik vind dat ik mijn taken als commissaris niet naar behoren kan uitoefenen zolang het onderzoek bij VimpelCom loopt."

Wout Dekker, voorzitter van de raad van commissarissen: "Het besluit van Henk van Dalen om tijdelijk terug te treden is zeer begrijpelijk. Het onderzoek van het OM bij VimpelCom loopt al enige tijd en heeft betrekking op de periode voordat Henk van Dalen commissaris werd bij Rabobank. Het is ons niet bekend wanneer het onderzoek is afgerond. De ons bekende feiten zijn voor de raad van commissarissen en de raad van bestuur geen aanleiding om te twijfelen aan de deskundigheid en integriteit van Henk van Dalen. Wij respecteren het besluit van Henk van Dalen om in het belang van Rabobank in afwachting van het lopende onderzoek terug te treden."