Crowdfundingdienst zakelijke klanten ING België

02 november 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ING België lanceert in samenwerking met crowdfundingplatformen Seedrs en KissKissBankBank een crowdfundingdienst voor zakelijke klanten. Door de samenwerking kan ING Belgische ondernemers zowel toegang bieden tot financiering via equity based als via reward based crowdfunding.

ING België gaat zijn zakelijke klanten de mogelijkheid bieden om extra financiële middelen te vergaren via crowdfunding. Hiervoor heeft de Belgische tak van grootbank ING niet zelf een crowdfundingplatform gelanceerd, maar is een samenwerking aangegaan met de twee internationale platformen Seedrs en KissKissBankBank.

Seedrs is een internationaal platform voor equity based crowdfunding. Deze vorm van alternatieve financiering is gebaseerd op het krijgen van een financiële beloning in ruil voor particulier uitgeleende geldbedragen, bij Seedrs in de vorm van aandelen. KissKissBankBank, een van oorsprong Frans platform, werkt via non financiële beloningen, ook wel bekend als reward based crowdfunding. Hierbij krijgen particuliere investeerders in ruil voor hun bijdrage een prototype van een nieuw product, of bijvoorbeeld een entreebewijs voor een creatief project.

Crowdfunding

Door met deze twee partijen samen te werken kan ING België voortaan naast traditionele financieringsvormen als kredieten en leningen ook crowdfunding aan zijn klanten aanbieden via versnelde toegang tot Seedrs of geprivilegieerde toegang tot KissKissBankBank. In eerste instantie gaat het om een pilotproject binnen ING Groep.

Crowdfunding in België
Volgens berekeningen van Douw&Koren werd er in 2014 voor zo’n €4,35 miljoen aan crowdfunding opgehaald in België – een verviervoudiging ten opzichte van het jaar daarvoor. In totaal werden er meer dan 300 projecten van financiering voorzien. Enkele voorbeelden van crowdfundplatformen die actief zijn in België: SoCrowd, Boekensteun, Sandawe en Look & Fin. Ondanks de kleine omvang van de markt speelt een groot deel van de Belgische bankensector in op de ontwikkelingen met samenwerkingen en eigen platformen, zoals Bolero Crowdfunding van KBC.