IGH Consulting: Hypotheekomzet gehalveerd in 4 jaar

18 februari 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De hypotheekmarkt is in 2012 opniew fors gekrompen. De totale omzet van de hypotheeksector daalde met 25% naar €45 miljard. Vergeleken met 2008 is de hypotheekomzet meer dan gehalveerd en ten opzichte van het topjaar 2006 is er sprake van een krimp van maar liefst 64%. Ook in 2013 wordt er geen herstel verwacht - de hypotheekmarkt zal verder krimpen tot €43 miljard euro. In 2014 is er misschien enig herstel. Dit blijkt uit de meest recente ‘Hypotheek Update’ van adviesbureau IG&H Consulting & Interim.
 
Aantal hypotheken
Het aantal verkochte hypotheken is in 2012 met 18% afgenomen ten opzichte van 2011. Deze afname is zeer fors, maar wel minder dan de daling in omzet. Dit komt doordat de dalende gemiddelde hypotheeksom (door de dalende huizenprijzen) wel impact heeft op het volume van de hypotheekmarkt, maar niet op het aantal hypotheken.
 
IG&H Consulting - Hypotheekmarkt 2012
 
Opvallend is dat sinds 2009 het aantal verkochte hypotheken veel harder is gedaald dan het aantal verkochte woningen (constante daling van 8% per jaar). Dit komt door de drastische afname van het aantal oversluitingen; die is meer dan gehalveerd. In 2006 was het aantal oversluitingen goed voor 50% van de hypotheektransacties, in 2009 voor 40% en in 2012 voor nog maar 26%. “Het toenemend aantal mensen met onderwaarde maakt het voor banken steeds minder aantrekkelijk om bestaande hypotheken over te nemen” aldus het adviesbureau.
 
Herstel van hypotheekmarkt in zicht
Richting 2015 verwacht IG&H Consulting dat de hypotheekmarkt gaat herstellen. In 2014 stijgt de omzet naar €46 miljard en in 2015 zelfs naar €51 miljard. Drivers voor deze toename zijn o.a. een kanteling in het sentiment over de economie en de huizenmarkt en het feit dat de markt nu dicht zit bij het minimumaantal transacties (er blijven altijd mensen die verhuizen). Belangrijkste driver is echter volgens het adviesbureau dat er een steeds grotere groep mensen is die wel wil verhuizen, maar die wacht tot de huizenprijzen stabiliseren (volgens Vereniging Eigen Huis zou 50% van de huizenbezitters willen verhuizen). “Zodra het dal van de huizenprijzen in zicht is en het vertrouwen herstelt, kan de markt heel vlot weer op gang komen” aldus IG&H.