IG&H: Hypotheekmarkt krimpt minstens 12 procent

11 juni 2012 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het eerste kwartaal van 2012 is het slechtste hypotheek kwartaal sinds de start van de kredietcrisis. Er was sprake van zeer lage omzetten en transactieaantallen. De omzet komt in het eerste kwartaal van 2012 uit op €10,1 miljard, een daling van ruim 38% procent in vergelijking met een jaar eerder. De prognose voor 2012 is verontrustender dan eerder werd gesteld: een grotere daling dan 12% wordt verwacht. Dat blijkt uit de IG&H Hypotheekupdate Q1 2012.

Oversluitingen
Volgens IG&H is de de belangrijkste oorzaak van het slechte kwartaal de opvallende halvering van het aantal oversluitingen – deze zijn gedaald met 49% ten opzichte van Q1 2011. Het aantal overige hypotheken is ‘slechts’ met 18% afgenomen en het aantal verkochte woningen is met 16% gedaald, waarmee deze twee redelijk in lijn zijn met elkaar. Een mogelijke verklaring voor de forse daling in het aantal oversluitingen zijn de verscherpte hypotheekregels. Veel oversluiters voldoen niet aan de nieuwe eisen en zijn daardoor niet interessant voor aanbieders. De hoogte van de rente speelt in ieder geval geen rol, omdat deze vergelijkbaar is met een jaar geleden.

IG&H - Hypotheek Q1 −1
2012: grote daling verwacht
Door de afspraken die zijn gemaakt in het Lenteakkoord (o.a. de hypotheekrenteaftrek voor nieuwe hypotheken wordt per 1 januari 2013 beperkt) en de verkiezingen van 12 september blijft de hypotheekmarkt in 2012 kampen met grote onzekerheid. Daardoor verwachten de IG&H adviseurs dat de hypotheekomzet in 2012 nog meer zal dalen dan de prognose van 12% die eerder dit jaar is gegeven: "Voor 2012 hebben wij eerder een daling van 12% in de hypotheekomzet voorspeld naar €53 miljard. Door de afname van het aantal oversluitingen lijkt die voorspelling voor 2012 nu al te optimistisch. Daarnaast gingen wij ook nog uit van de verhoging van de overdrachtsbelasting, die nu echter niet doorgaat" aldus IG&H.

IG&H - Hypotheek Q1 −2