Hypotheek financieringsplan in het belang van klant

13 maart 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft dinsdag bij RTL Z aangeven zeer enthousiast te zijn over de ideeën waarbij waarbij pensioenfondsen de hypotheekportefeuilles van banken deels gaan financieren. Hij wil snel om tafel met banken, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen om de plannen verder inhoud te geven.

Pensioenfondsen zijn bereid om Nederlandse hypotheken te financieren. Daarmee ontvangen pensioenfondsen een hoger rendement op investeringen, zien banken hun ruimte om kredieten te verstrekken toenemen en neemt de Staat geen extra risico's. Uiteindelijk zijn het de klanten die hiervan profiteren door voldoende betaalbare financiering van de eigen woning. Dat zegt Kees van Dijkhuizen, de huidige CFO NIBC en toekomstig CFO ABN AMRO. Van Dijkhuizen heeft de opdracht van minister Stef Blok gekregen om de relevante partijen voor het uitwerken van dit idee bij elkaar te krijgen.

Banken: "gesprek met pensioenfondsen in belang consument"

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken zijn banken verheugd over de voortvarendheid waarmee Van Dijkhuizen de relevante partijen bij elkaar heeft gekregen. "Het gaat om ingewikkelde onderwerpen, met uiteindelijk een heel concreet belang voor de consument namelijk voldoende betaalbare financiering van de eigen woning".

"Het is in het belang van consumenten dat banken en pensioenfondsen met elkaar in gesprek zijn om te kijken hoe institutionele beleggers kunnen bijdragen aan de hypotheekfinanciering in Nederland. Op die manier wordt ons land minder afhankelijk van de internationale kapitaalmarkt en blijft een betaalbare financiering van woningen gewaarborgd".