ABN AMRO: woningverkoop stijgt met 15% in 2015

06 oktober 2015 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Door de aanhoudende opleving van de Nederlandse woningmarkt, heeft het Economisch Bureau van ABN AMRO opnieuw de transactieraming naar boven afgesteld. In plaats van 10% verwachten de bancair economen na een sterk derde kwartaal een stijging van 15% voor het aantal woningverkopen in 2015 ten opzichte van vorig jaar. De voorspelde prijsstijging van 5% is niet aangepast.

Het Economisch Bureau van ABN AMRO heeft voor de tweede keer dit jaar zijn verwachting van het aantal woningverkopen in 2015 aangepast*. Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO: “De sterke opleving van de woningmarkt houdt aan. De lage rente en de economische opleving zijn belangrijke redenen om positief te zijn over de woningmarkt.” En dat vertrouwen in de woningmarkt is ook terug te zien in het aantal woningtransacties.

ABN-Amro-Huizenmarkt

23% meer bestaande woningen verkocht
Over de eerste acht maanden van het jaar zijn er 23% meer bestaande woningen verkocht dan in de eerste acht maanden van 2014. Een deel van deze opleving komt volgens Bokeloh door uitgestelde verhuizingen: “Dankzij de prijsstijging van de huizenprijzen zijn er minder woningbezitters met een potentiële restschuld. Mensen die jarenlang de verhuizing hebben uitgesteld, komen alsnog in beweging. Deze inhaalvraag versterkt het herstel op de huizenmarkt”, aldus Bokeloh.

De sterke groei van het aantal woningverkopen heeft er ook voor gezorgd dat er minder huizen te koop staan. Volgens ABN AMRO telde de voorraad in september nog slechts 166.000 woningen, maar liefst 40.000 woningen minder dan een jaar geleden. “Met het oog op de sterker dan verwachte stijging van de verkopen tot dusver verhogen wij onze transactieraming voor dit jaar van 10% naar 15%”, vertelt Bokeloh in de meest recente Woningmarktmonitor, een periodieke publicatie van het Economisch Bureau. Voor 2016 verwacht het Economisch Bureau een verdere stijging van 5%.

Philip-Bokeloh---ABN-AMRO

De eerder voorspelde prijsstijging van de woningprijzen in 2015 van 3% blijft ongewijzigd. De verwachte toename geldt voor alle provincies, en het verschil tussen de vraag- en uiteindelijke transactieprijs van woningen neemt af.

Hypotheekvolume
Met de stijging van het aantal woningverkopen stijgt ook het aantal afgesloten hypotheken. Door de prijsstijging is ook het gemiddelde hypotheekbedrag opgelopen. Deze twee ontwikkelingen samen hebben ervoor gezorgd dat er in de twaalf maanden tot en met augustus in totaal voor €58 miljard aan hypotheken is afgesloten – maar liefst €15 miljard meer dan in augustus vorig jaar. Het hoge aantal nieuwe hypotheken zorgt op zijn beurt voor een stijging van het hypotheekvolume, voor het eerst in negen kwartalen. De afgelopen 2 jaar werden voornamelijk gekenmerkt door aflossingen, waardoor het hypotheekvolume daalde. Bokeloh: “In het tweede kwartaal volgde voor het eerst weer een lichte stijging (0,1 procent). De hernieuwde stijging heeft onder andere te maken met de toename van de verkoop van nieuwbouwwoningen. Het totale hypotheekvolume in Nederland zal de komende tijd verder stijgen, zo verwacht het Economisch Bureau van ABN AMRO.”

* De eerste aanpassing werd gemaakt in juli 2015 – toen veranderde de verwachting van het Economisch Bureau van een stabilisatie van het aantal transacties, naar een stijging van 10%.