Prognose ABN AMRO huizenmarkt 2015 overtroffen

03 juli 2015 Banken.nl 3 min. leestijd

In de eerste maanden van 2015 zijn al 8.400 meer huizen verkocht dan in dezelfde periode in 2014. Naar verwachting stijgen de huizenprijzen dit jaar met 3% en wordt er 10% meer verkocht dan in 2014. ABN AMRO komt terug op zijn voorzichtige prognose van begin dit jaar en krikt zijn groeivoorspellingen op.

Begin dit jaar voorspelde ABN AMRO dat de huizenprijzen in 2015 met 1% zouden stijgen en het aantal verkochte huizen zou stabiliseren. Die voorspelling deed de grootbank op basis van de aantrekkende economie, lage rentes in combinatie met de limitering van het maximale hypotheekbedrag en de maximale belastingvrije schenking van ouders. Waar de eerste twee groei stimuleren op de markt, zouden de andere twee ontwikkelingen de groei juist temperen.

Woningmarktmonitor
Maar ABN AMRO kreeg ongelijk en stelt in haar recente Woningmarktmonitor de prognoses naar boven bij. Philip Bokeloh, senior econoom bij ABN AMRO, schrijft in de monitor dat er in de eerste vijf maanden van 2015 reeds meer dan 60.000 woningen zijn verkocht. Dat zijn er 8.400 meer dan eind mei 2014. Huizen worden ook sneller verkocht – stonden ze in 2013 nog gemiddeld zes maanden te koop, in 2015 is dat tot nu toe gemiddeld vier maanden.

Hogere vraagprijs duidt op vertrouwen bij verkopers

Doordat de vraag op gang komt, en het aanbod kleiner is – op huizenzoeker.nl staan 37.000 minder woningen te koop dan vorig jaar, volgens Bokeloh – stijgen de prijzen. In mei waren de huizenprijzen reeds met 1% gestegen. Bokeloh noemt dit een “voorzichtige verschuiving van de onderhandelingsmacht richting verkopers”.

Oorzaken
Dat de markt zoveel positiever uitpakt dan verwacht is volgens Bokeloh op een aantal manieren te verklaren. Er bestaat volgens hem een mogelijkheid dat de kopers nog snel een huis wouden hebben voor de Nationale Hypotheek Garantie alleen nog voor huizen onder de €245.000 in plaats van €265.000 geldt. Deze verlaging van de grens ging op 1 juli tegelijkertijd met de strengere inkomensnormen van het Nibud in, waardoor kopers met een hoger inkomen minder kunnen lenen.

Andere verklaringen zijn dat de bank de invloed van de Europese Centrale Bank heeft onderschat en dat de economie harder groeit dan gedacht. De geldinjecties van de ECB in de economie houden de rentes laag, en de economie groeide in Nederland 2% harder dan verwacht. Volgens Bokeloh zou de rente nu wel eens op zijn laagste punt gekomen zijn. Hij kan een stijging van de rentes niet uitsluiten, omdat de banken hogere buffers moeten opbouwen door aangescherpte wetgeving. Het geld dat daarvoor nodig is zal misschien door de klanten moeten worden betaald, maar veel zal dat volgens Bokeloh niet zijn.

Philip Bokeloh - ABN AMRO

Buitenlandse concurrentie
De afgelopen tijd maakten een aantal buitenlandse banken hun intrede in de Nederlandse hypotheekmarkt. Canadese bank Maple Financial Group, Amerikaanse speler Goldman Sachs en ook Venn Partners uit het Verenigd Koninkrijk stapten sinds begin 2015 in de Nederlandse hypotheekmarkt, die volgens Vereniging Eigen Huis nog te veel gedomineerd wordt door de Nederlandse grootbanken. Bokeloh stelt dat de intrede van de nieuwe buitenlandse spelers de rentes in toom houdt.