Canadese bank stapt in Nederlandse hypotheken

22 april 2015 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Maple Financial Group uit Canada gaat starters op de Nederlandse woningmarkt hypotheken verkopen via Hypotheekshop en Huis & Hypotheek. Een goede ontwikkeling, want de Nederlandse hypotheekmarkt kan wel wat concurrentie gebruiken volgens de Autoriteit Consumenten & Markt (ACM).

In april 2013 concludeerde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat maar liefst 70% van de hypotheekmarkt in handen was van de drie grootste Nederlandse spelers, ING, Rabobank en ABN AMRO. Een dergelijke oligopolistische markt komt vrije keuze van een aanbieder en het niveau van de hypotheekrentes meestal niet ten goede. Gelukkig zijn er sinds die tijd een aantal nieuwe spelers op de markt verschenen, waaronder Venn, Munt Hypotheken en Tellius. En de komst van nog een andere nieuwe speler werd onlangs aangekondigd.

Maple Financial Group - Nederlandse hypotheken

Maple Financial Group
Maple is een Canadese bank met kantoren in Frankfurt, Londen, Jersey City en Toronto. Maple Financial Group gebruikt geen spaargeld van particulieren voor de kredieten die zij uitgeeft, maar handelt voor eigen rekening in effecten en derivaten, en gebruikt kapitaalmarktinstrumenten, swaps en swaptions om risico’s van institutionele beleggers af te dekken.

In een recent persbericht van CMIS is aangekondigd dat de Canadese speler binnenkort hypotheken gaat verstrekken in Nederland. CMIS neemt de distributie voor zijn rekening en CMIS-dochters Hypotheekshop en Huis & Hypotheek zullen de Maple hypotheken gaan aanbieden. Het gaat hierbij naar verluid alleen om hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en de woningkredieten zijn voornamelijk gericht op starters op de woningmarkt. CMIS denkt dat Maple uiteindelijk een “substantieel volume” kan bereiken op de Nederlandse hypothekenmarkt, ondanks deze toegespitste focus.