DNB: Nederlandse betalings- en effectenverkeer op orde

12 maart 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Het Nederlandse betalings- en effectenverkeer voldoet in hoge mate aan de internationale standaarden. Dit is het oordeel van De Nederlandsche Bank in het jaarrapport Oversight op betalings- en effectenverkeer 2012.

Wettelijke taak DNB

DNB heeft de wettelijke taak om bij te dragen aan de goede werking van het betalingsverkeer. Het belang daarvan is groot aangezien storingen op dit terrein kunnen leiden tot een systeemrisico en/of kan leiden tot maatschappelijke onrust. Daarom houdt DNB toezicht op instellingen die een onderdeel vormen van het betalings- en effectenverkeer. Deze instellingen verzorgen bijvoorbeeld de afhandeling van pintransacties, de afwikkeling van transacties tussen banken en de afwikkeling van beurstransacties. Deze vorm van toezicht wordt internationaal aangeduid als oversight.

Oversightstandaarden
In april 2012 zijn de nieuwe oversightstandaarden gepubliceerd. Deze standaarden zijn van toepassing op relevante systemen in het betalings- en effectenverkeer zoals TARGET 2 (systeem voor interbancaire betalingen in euro's), Euroclear Nederland (het centrale effectenbewaarbedrijf van Nederland), Equens SE (systeem voor het verwerken van financiële transacties voor consumenten en bedrijven welke zijn gedaan met betaalproducten), iDEAL (nationale betaalproduct voor internet aankopen) etc.. Deze groep van systemen wordt aangeduid als Financiële Markt Infrastructuren (FMI's). Er zijn in totaal 24 principes vastgesteld waaraan deze FMI's moeten voldoen.

DNB - FMI principes