UBS maakt virtuele munt mainstream banking

07 september 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Zwitserse bank UBS is bezig met een prototype voor een virtuele munteenheid die kan worden gebruikt voor mainstream banktransacties op financiële platformen. Deze platformen zijn gebaseerd op de blockchain-technologie, die ook gebruikt wordt voor bitcoin. In tegenstelling tot bitcoin wordt de ‘utility settlement coin’ van UBS wel verbonden aan ‘echte’ valuta en de centrale banken.

Vaak wordt de blockchain-technologie achter de digitale munteenheid bitcoin de echte innovatie genoemd van de eerste virtuele munt. De blockchain is een gedecentraliseerd netwerk tussen computers, die het eigendom van iedere munt bijhouden en verifiëren in plaats van een centrale autoriteit, zoals bij echte valuta het geval is. Hierdoor kan een transactie binnen een paar seconden worden verwerkt, in plaats van enkele dagen die banken kwijt zijn aan het checken, valideren en doorvoeren van de transactie.

UBS London

Utility settlement coin
Omdat de blockchain-technologie ook voor banken voordelen kan opleveren, zoals op het gebied van verminderde risico’s, lagere bedrijfskosten en hogere efficiëntie, heeft UBS besloten zelf een virtuele munt te ontwikkelen die op deze technologie gebaseerd is. De Zwitserse bank werkt momenteel aan een prototype van de zogenaamde ‘utility settlement coin’, die ervoor bedoeld is om transacties uit te voeren op online financiële platformen. In tegenstelling tot bitcoin zal deze virtuele munt wel worden verbonden aan echte valuta en worden gereguleerd door centrale banken.

UBS ontwikkelt de digitale munt vanuit zijn nieuwe cryptocurrency onderzoekslab in Londen, in samenwerking met Clearmatics, een startup uit Londen die software ontwikkelt voor het goedkeuren en doorvoeren van financiële transacties met behulp van blockchain-technologie. Volgens UBS leidinggevenden is de bank echter niet van plan om de digitale munt zelf in te voeren, maar hoopt UBS op samenwerking met andere deelnemers in de markt – waaronder vermogensbeheerders, regelgevers en clearing houses en beurzen – om zo tot een sector overkoepelend product te komen.

Volgens Hyder Jaffrey, de commerciële directeur van de e-commerce activiteiten van de bank, heeft UBS al een aantal potentiele partners benaderd. Volgens Alex Batlin, hoofd van het cryptocurrency lab, en Oliver Bussmann, Chief Information Officer van UBS, zou de ‘utility settlement coin’ wel eens de eerste bouwsteen kunnen zijn voor de wijdverspreide omarming van op blockchain-gebaseerde platformen in de mainstream financiële markt.