Knab-klanten komen vooral bij Rabo vandaan

19 augustus 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De meeste nieuwe klanten die overstappen naar online bank Knab komen momenteel van de Rabobank. Van alle overstappers is bijna 40% afkomstig van de Rabobank. De andere overstappers komen van ABN AMRO en ING, met elk zo’n 30%. Gemiddeld stappen in 2015 tot nu toe iets meer dan honderd klanten per week over van een andere bank naar Knab. “De percentages van overstappers komen uit onze eigen administratie”, zegt Jorn Kooij, Manager Social en PR bij Knab.

Hoog percentage overstappers Rabo niet direct te verklaren

Op basis van het marktaandeel van de drie grootbanken zou te verwachten zijn dat de meeste overstappers afkomstig zijn van ING. De reden dat procentueel meer klanten van Rabobank naar Knab overstappen is niet duidelijk. De enige verklaring die Knab zelf kan noemen, is het kostenvoordeel. De pakkettarieven liggen bij de Rabobank relatief hoog, volgens Marcel Kalse, medeoprichter van Knab. Maar daarvoor kan de online bank geen substantieel bewijs leveren “Met een overstap naar Knab bespaar je een hoop geld”, zegt Kalse. Dat geldt kennelijk in mindere mate voor klanten van ING en ABN AMRO.

Knab-klanten komen vooral bij Rabo vandaan

Ongebruikelijk dit soort cijfers openbaar te maken

Rabobank heeft nog geen reactie gegeven op de informatie van Knab dat de meeste overstappers naar Knab bij Rabobank vandaan komen. Wel meldde Rabobank dat het ongebruikelijk is om dit soort cijfers openbaar te maken. Volgens online bank Knab zijn grootbanken er niet zo happig op om deze informatie naar buiten te brengen, omdat ze er vooral bij hebben te verliezen. “Wij willen vooral laten zien hoe makkelijk de overstapservice voor banken werkt”, legt Kalse uit.

Eenvoudig overstappen

Elk jaar maken meer dan 100.000 mensen in Nederland gebruik van de overstapservice, een dienst die de banken samen hebben opgezet. “Het wisselen van bank is net zo eenvoudig geworden als het wisselen van energieleverancier. Je hoeft alleen je handtekening te zetten onder het overstapformulier. Hierna worden al je boekingen automatisch omgezet naar je nieuwe rekening”, aldus Kalse.