AFM schrapt personeelskorting op hypotheken

17 augustus 2015 Banken.nl 1 min. leestijd

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de personeelskorting die medewerkers ontvangen bij het afsluiten van een hypotheek afgeschaft. Medewerkers die na 1 april 2015 bij de AFM in dienst komen kunnen geen aanspraak meer maken op deze rentevoordeelregeling. Eind vorig jaar stopten veel banken met deze voordeelregeling voor personeel.

Afschaffen rentecompensatieregeling
De financiële sector wil een einde maken aan de kortingen die personeelsleden krijgen op hypotheken en verzekeringen. Deze voordelen maken traditioneel deel uit van het arbeidsvoorwaardenpakket. De korting op de hypotheektarieven die werknemers betalen voor hun hypotheek kan oplopen tot wel 30%.

Banken en verzekeraars zijn bezig met het afschaffen van deze rentecompensatieregeling omdat deze niet meer past in het huidige tijdbeeld en omdat het in lijn is met de maatschappelijke wens om personeelsvoordelen te beperken.

AFM - Meldingen

Uit het onderzoek van het FD blijkt dat meer dan 60.000 medewerkers gebruik maken van dergelijke voordelige regelingen. Volgens het FD kost dit de banken en verzekeraars jaarlijks naar schatting €115 miljoen.

Ook AFM besluit tot afschaffing
Nu banken en verzekeraars de rentecompensatieregeling hebben afgeschaft voor nieuwe medewerkers kon de toezichthouder niet achter blijven. Eerder wilde de AFM de regeling ongemoeid laten omdat die zou passen bij marktconforme arbeidsvoorwaarden.