Voorlopig geen winst Deutsche Bank Nederland

11 augustus 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De komende jaren zal Deutsche Bank in Nederland waarschijnlijk geen winst draaien. De MKB-klanten die in 2010 werden overgenomen van ABN AMRO blijven de resultaten op de Nederlandse markt naar beneden drukken, ondanks dat het grootste deel van hen reeds is afgestoten. Dat meldt het FD, die de nettoverliezen van Deutsche voor de afgelopen vijf jaar op zo’n €1,3 miljard schat.

Sinds de overname van een deel van de zakelijke tak van ABN AMRO in 2010 heeft Deutsche Bank zich op de Nederlandse markt gestort. Destijds was de verwachting dat Deutsche Bank in drie jaar tijd een winstgevende positie zou hebben opgebouwd en vanuit die positie de strijd aan zou kunnen gaan met Nederlandse grootbanken Rabobank en ING. Die verwachting is echter niet uitgekomen.

Tegenslag
De Nederlandse tak van Deutsche Bank kampt de afgelopen vijf jaar met tegenslagen. Niet alleen kreeg de bank problemen met zijn IT-systemen, maar ook bleek de organisatie van de overgenomen ABN-onderdelen veel lastiger dan verwacht. Maar het belangrijkste obstakel voor het ontwikkelen van een winstgevende dienstverlener kwam in de vorm van onrendabele klanten. Als onderdeel van de overname kreeg Deutsche Bank een klantenportefeuille van circa 18.000 kleine zakelijke klanten onder zijn beheer. Sinds de overname in 2010 heeft volgens het FD deze groep klanten gezorgd voor een opgeteld nettoverlies van circa €1,3 miljard.

Afstoot MKB-klanten
In 2013 maakte Deutsche Bank bekend van deze verlieslatende groep MKB-klanten af te willen. Ook werd om de kosten te drukken een reorganisatie in gang gezet, waarbij een groot aantal regiokantoren moest sluiten, en die uiteindelijk het personeelsbestand met 30% zou terugbrengen. De afstoot van de MKB-ers duurt anno 2015 nog steeds voort – van de 18.000 zijn er nu nog zo’n 4.500 over. Zij hebben nog langlopende leningen lopen bij Deutsche Bank en zullen de komende jaren de financiële resultaten van de Nederlandse tak van de Duitse grootbank blijven onderdrukken.

Terugkeer naar winstgevendheid blijft uit
Het FD meldt onlangs dat Deutsche Bank heeft laten weten geen terugkeer naar winstgevendheid te verwachten voor de komende jaren. Toch trekt Deutsche zich niet terug uit de Nederlandse markt. De omzet van €330 miljoen die de Nederlandse tak oplevert is een belangrijke pijler, laten woordvoerders van de bank weten. De focus op (middel-)groot zakelijke klanten die in 2013 werd ingezet lijkt zijn vruchten af te werpen. In deze marktsegmenten wil Deutsche Bank de komende periode zijn aanwezigheid en dienstverlening geleidelijk uitbreiden.