BNP Paribas en Insinger sluiten samenwerkingsverband

01 augustus 2008 Banken.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

BNP Paribas Private Bank en Insinger de Beaufort Holdings gaan een strategisch samenwerkingsverband aan om zodoende een vooraanstaande Engels-Nederlandse private bank te vormen.

Overeenkomst is tweeledig

BNP Paribas Private Bank zal voor een bedrag van €60 miljoen een belang van 35% nemen in Insinger de Beaufort Holding. Parallel hieraan zal BNP Paribas Private Bank haar Nederlandse (Nachenius Tjeenk) en Londense private banking activiteiten samenvoegen met Insinger de Beaufort Holding. Als gevolg hiervan zal BNP Paribas Private Bank additionele aandelen in de nieuwe samengevoegde groep ontvangen, resulterend in een totaal belang van 60% tot 65% (afhankelijk van de relatieve net asset values van de gecombineerde ondernemingen).

Gezamenlijke cliëntvermogen van €10 miljard

Na afronding van de transactie, naar verwachting begin 2009, zal de nieuwe groep meer dan €10 miljard cliëntvermogen onder beheer hebben. Dit zal leiden tot een vooraanstaande positie van de groep in de wealth management sector. De groep zal worden geleid door een gecombineerd team en ongeveer 250 werknemers hebben. Naast het hoofdkantoor in Amsterdam zal de groep vestigingen hebben in Den Haag en Eindhoven voor de Nederlandse private banking en asset management activiteiten en in Londen voor de dienstverlening aan de vermogende internationale cliënten.

BNP Paribas Private Bank

BNP Paribas Private Bank is een grote speler binnen de wealth management sector. Deze acquisitie is in lijn met haar strategie om te groeien in een specifiek aantal landen en om haar positie te versterken in haar doelmarkten. De samengevoegde groep zal direct één van de vijf topspelers op de Nederlandse markt zijn en een belangrijke speler worden op de toonaangevende internationale wealth management markt in Londen. De cliënten zullen profiteren van de soliditeit en zekerheid van een internationale private bank die deel uitmaakt van een grote wereldwijde financiële groep.

François Debiesse, chief executive officer van BNP Paribas Private Bank: “Deze strategische samenwerking biedt ons de mogelijkheid om een vooraanstaande Engels-Nederlandse wealth management specialist te creëren. Hierbij profiteren wij van de steun van een wereldwijde financiële groep. Door onze krachten en onze zeer complementaire businessmodellen te bundelen, denk ik dat wij een sterke positie kunnen opbouwen in de dynamisch Nederlandse thuismarkt en de Britse buitenlandse markt en dat wij onze concurrentiepositie in deze markten verder kunnen versterken.”

Insinger de Beaufort

Insinger de Beaufort is een vooraanstaande private bank en asset manager die voornamelijk particuliere cliënten en institutionele beleggers bedient. Eind maart 2008 had zij EUR 5,6 miljard aan vermogen onder beheer. Insinger de Beaufort is opgericht in 1779, heeft haar hoofdkantoor in Amsterdam en telt momenteel 160 werknemers. De laatste jaren lag haar focus in toenemende mate op het uitbreiden van haar activiteiten op het gebied van private banking en asset management, terwijl zij uit haar non-core activeiten stapte. De gecorrigeerde winst voor belasting over haar kernactiviteiten in 2007 was EUR 12,3 miljoen.

Peter Sieradzki, chief operating officer van Insinger de Beaufort en beoogd chief executive officer van de samengevoegde groep, zegt: “Wij zijn erg trots op de activiteiten die zijn opgebouwd in Nederland en Groot-Brittannië. Wij zijn ervan overtuigd dat dit het juiste moment is om de volgende stap te zetten door middel van dit strategische samenwerkingsverband met BNP Paribas Private Bank. Met hun steun als grootaandeelhouder, kunnen wij onze klanten een nog beter serviceniveau bieden. Daarnaast kunnen we ons productaanbod uitbreiden buiten onze kernactiviteiten van wealth management en asset management, inclusief deposito- en kredietproducten. Onze huidige chief executive officer, Ian Kantor, die meer dan 20 jaar een leidende en inspirerende rol heeft gespeeld in onze organisatie, zal de rol van executive vice chairman van de Raad van Commissarissen van de nieuwe groep vervullen.”

Nachenius Tjeenk

Nachenius Tjeenk is de zeer gerespecteerde Nederlandse private banking tak van BNP Paribas Private Bank, die zij in 2005 heeft overgenomen. Nachenius Tjeenk is opgericht in 1790, heeft haar hoofdkantoor in Amsterdam en heeft momenteel 80 werknemers. Eind maart 2008 had zij EUR 2,4 miljard aan vermogen onder beheer.

Cees Bijloos, chief executive officer van Nachenius Tjeenk (hij zal deel gaan uitmaken van de Executive Committee van de samengevoegde groep), voegt toe: “Met een verdubbeling van het vermogen onder beheer in slechts drie jaar, hebben wij hebben ons de afgelopen jaren zeer sterk ontwikkeld. Dit geeft duidelijk het vertrouwen weer van onze cliënten in onze aanpak en de actieve groeistrategie met de steun van BNP Paribas. De combinatie met Insinger de Beaufort zal ons positioneren als een toonaangevende wealth management specialist in Nederland, op een kansrijk moment.”