BinckBank wil evenwichtiger verdienmodel

24 juni 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

BinckBank wil naar een evenwichtigere verdeling tussen de inkomsten uit brokerage, het beheerd vermogen en de rente op uitgezette tegoeden van klanten. Dat zegt CEO Vincent Germyns van de online broker in een interview met Het Financieele Dagblad.

Uitgebalanceerd verdienmodel

Volgens Germyns bestaan de inkomsten nu voor ongeveer 80% uit brokerage, de inkomsten uit transacties. De andere 20% komen van het beheerd vermogen bij Alex en Fundcoach (platform voor beleggingsfondsen overgenomen van SNS) en van de rente die de bank ontvangt op de uitgezette tegoeden van klanten. “Die verdeling moet meer richting 1/3 – 1/3 – 1/3”, aldus de topman van BinckBank tegenover het FD.

Behoud asymmetrische model

De CEO geeft ook aan dat hij ondanks de slechte performance van Alex het afgelopen jaar, graag het asymmetrische model wil behouden. Dat model beschermt beleggers tegen een neergaande beurs. “Zelfs als dat betekent dat je soms wat winst mist, zoals vorig jaar”, zegt de topman.

Binck - Ik maak mezelf

Extra inkomsten buiten Nederland

Germyns ziet ruimte in het buitenland om extra inkomsten te genereren. Hij wijst er op dat BinckBank ook actief is in België, Frankrijk en Italië. “In die landen liggen nog bouwloten genoeg. We hebben er Fundcoach en Alex nog niet uitgerold. Dat gaan we wel doen, maar daarvoor zijn aanpassingen nodig. Zo kent België een transactiebelasting, waardoor Alex tegen hoge kosten zou aanlopen. Daar kunnen we omheen door bijvoorbeeld met ETF’s te werken in plaats van losse aandelen”, aldus topman Germyns in het FD.

NPS als leidende driver voor strategie

Volgens CEO Germyns is het vergroten van klanttevredenheid de belangrijkste doelstelling die hij in de strategie van de bank voor 2018 heeft geïntroduceerd, zelfs vóór marktaandeel. “Mond-op-mondreclame zorgt voor een derde van onze nieuwe aanwas. Dus het begint bij de huidige klanten. Als die tevreden zijn, dan volgt het marktaandeel vanzelf”, stelt hij in het interview met het FD.

Van zelf doen tot volledig geserviced

Germyns benadrukt dat BinckBank er is om de particulier te helpen zijn financiële ambities waar te maken: van beleggers die alles zelf doen tot zij die niets zelf doen en alles ertussenin. “De particulier moet bijvoorbeeld bij ons terecht kunnen voor inzicht in zijn risicomanagement, of voor modelportefeuilles waarin de klant zijn eigen mening kan vormen”, aldus de topman in het FD.