ING reorganiseert naar Spotify organisatiemodel

04 mei 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De reorganisatie bij ING Nederland naar een ’omni-channel’-model, die in november vorig jaar werd aangekondigd, krijgt steeds meer vorm. De nieuwe organisatie zal opgebouwd worden naar het voorbeeld van Spotify. Dit moet zorgen voor meer flexibiliteit, zelfredzaamheid en innovatie. Dat zegt Nick Jue, directievoorzitter van ING Bank Nederland, in een gesprek met De Telegraaf.

Spotify Model
Het Spotify organisatiemodel wordt internationaal als voorbeeld gezien voor een flexibele, innovatieve organisatie. Het organisatiemodel werkt op basis van autonome teams die ieder verantwoordelijkheid zijn voor een stukje van het totale eindproduct aan de klant. Ieder team - squads genoemd - hebben een duidelijke missie en een producteigenaar in plaats van een hiërarchische manager. Deze organisatiestructuur heeft Spotify in staat gesteld om - ondanks de exponentiele groei - haar aanpassingsvermogen en innovatiekracht te behouden.

ING - Hoofdkantoor

ING tribes en squads
Ook de medewerkers van ING worden georganiseerd in een structuur van 'tribes' en 'squads'. De eerste squads zijn gevormd en voor de zomer zullen het er meer dan 200 zijn.

Nick Jue tegenover De Telegraaf: "We zien drie onderliggende bewegingen. Klantwensen veranderen snel, de markt beweegt heel snel en de technologische ontwikkeling gaat heel snel. Eigenlijk is alles continu in beweging. Verandering is daarmee een constante factor geworden."

"Dat betekent nogal wat voor een traditionele bankorganisatie die hiërarchie en overdrachtsmomenten van de ene afdeling aan de andere kent en waar ontwikkeling in stapjes gaat met een looptijd van soms wel anderhalf jaar. Dat moet dus allemaal veel sneller. En daar hoort een andere manier van werken en ontwikkelen bij."

Een groep van squads die aan een gezamenlijk proces werken (bijvoorbeeld hypotheken, service of beleggen) vormt samen een ’tribe’. "Dwars door de tribes heen bestaan nog ’chapters’, van squadleden die hetzelfde soort werkzaamheden uitvoeren (bijvoorbeeld data-analyse). Binnen die chapters worden de vakinhoudelijke vaardigheden van de betreffende squadleden ontwikkeld."