ING en Bank of Beijing zetten samenwerking voort

27 maart 2015 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

De tien jaar oude strategische alliantie van ING met Bank of Beijing, de toegang tot de Chinese markt, wordt met nog eens vijf jaar voortgezet. Dat meldt Het Financieele Dagblad. “De ING heeft maar beperkt toegang tot de financiering in de Chinese yuan. De samenwerking met Bank of Beijing helpt ons om daarin te voorzien, daarmee kunnen we de activiteiten van de zakenbank weer financieren, die hier al veel langer zit”, zegt ING – bestuurder Wilfred Nagel.

Leren over de Chinese bankensector

De strategische alliantie blijkt niet alleen financieel succesvol, maar de Chinese bank heeft  ING ook veel geleerd over de Chinese bankensector. Meer dan 100  projecten hebben ING en Bank of Beijing gezamenlijk ondernomen op het gebied van retail banking en risk management. De komende jaren zijn de Chinese en Nederlandse bank van plan om de samenwerking te verbreden door kennis te delen op gebieden zoals direct banking en financiële markten. 

ING en Bank of Beijing zetten samenwerking voort

Meer ruimte op de Chinese retailmarkt

Zo’n 80% van de ING-activiteiten in China is gericht op de brugfunctie tussen bedrijven die internationaal zakendoen. “Op dat gebied concurreren we dus nauwelijks met lokale banken”, zegt Nagel. Volgens de ING-bestuurder komt er meer ruimte voor private banken op de Chinese retailmarkt. ING is momenteel bezig een vorm van direct banking voor particulieren te ontwikkelen. Daar zou de samenwerking met Bank of Beijing goed op kunnen aansluiten.

Snelle innovatie e-commerce en direct banking

Volgens Nagel in het FD, is het grootste risico dat het een succes wordt en dat er veel spaargeld binnen wordt gehaald dat op een rendabele en verstandige manier moet worden weggezet. Bijvoorbeeld Alibaba had in een record tijd €100 miljard bij elkaar, een bedrag waar ING Duitsland 15 jaar hard voor moest werken. “De hechte samenwerking met Bank of Beijing biedt ons een platform om gezamenlijk retail en mobile banking in Azië te ontwikkelen. Door middel van dit platform hebben ING en Bank of Beijing zich een goede uitgangspositie verworven om voordeel te behalen uit de snelle innovatie van de gigantische Chinese e-commerce en direct banking markt. Bovendien heeft de 10 jaar aanwezigheid in China ons in staat gesteld om langdurige vriendschap en vertrouwen op te bouwen met onze Chinese partners, van onschatbare waarde voor ons toekomstig succes in dit deel van de wereld”, zegt ING-bestuurder Nagel.

ING is aandeelhouder van Bank of Beijing

Bank of Beijing is in 1996 opgericht. De Chinese bank heeft goede banden met Nederland. Naast de overheid van Beijing heeft de bank ook ING als aandeelhouder. ING heeft Bank of Beijing onder andere geholpen met het creëren van een eigen merknaam. Sinds 2010 heeft de Chinese bank een kantoor in Amsterdam. Bank of Beijing investeert ook in een innovatiecentrum in Amsterdam, dat in nauwe samenwerking met het Customer Experience Center van ING werkt aan innovaties die de klantervaring moet verbeteren, zoals bijvoorbeeld de introductie van een mobiele applicatie. De afgelopen 10 jaar is Bank of Beijing uitgegroeid tot een grote Chinese bank met ongeveer 12 miljoen klanten en een marktwaarde van ongeveer €235 biljoen. De bank is vertegenwoordigd op de beurzen van Shanghai en Shenzhen.