Google komt met nieuwe betaaldienst Android Pay

27 februari 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

Volgens geruchten zou Google aan een eigen betaalsysteem werken onder de naam Android Pay. Google zou het nieuwe betalingsplatform in de maand mei willen aankondigen tijdens de Google I/O conferentie. De website Ars Technica sprak ingewijden, die beweren dat Google een nieuw betaalplatform ontwikkelt, waarmee zowel betaald kan worden in fysieke winkels als binnen apps. Welke smartphones Android Pay ondersteunen is nog niet duidelijk. Met de nieuwe betaaldienst is Google van plan om onder meer Apple Pay te beconcurreren.

Gemakkelijker betalen

Met Android Pay kunnen bedrijven een mobiele betalingsoptie aan hun app toevoegen. Gebruikers kunnen hun betalingsgegevens gemakkelijk invoeren en met één druk op de knop betalen. Ook winkeliers kunnen via NFC klanten gemakkelijker laten afrekenen. Apple Pay en contactloze betaalkaarten maken al gebruik van deze technologie.

Android Pay

Google mobiliseert zich

Google heeft al de digitale betaaldienst Google Wallet. Volgens website Ars Technica blijft Wallet naast  Android Pay bestaan en zal ondersteund worden door Android Pay. Het nieuwe betalingsplatform is van de grond af opgebouwd door Android-ontwikkelaars. Eerder deze week maakte Google nog bekend dat het concern een belangrijke overeenkomst heeft gesloten met de Amerikaanse providers Verizon, T-Mobile en AT&T om Android-smart-phones in de Verenigde Staten standaard met een mobiele betaaldienst van Google uit te rusten. Het blijkt nu niet uitgesloten dat deze overeenkomst een voorbereiding op Android Pay is, en het Google Wallet uiteindelijk vervangt. Mogelijk dat het zelfs niet eens gaat om Google Wallet, maar om het nieuwe platform Android Pay. Daarnaast heeft Google ook de technologie van Softcard gekocht. Softcard faciliteert mobiele betalingen via  de NFC-technologie, zoals bij Apple Pay.

Betalen met je initialen

Eerder deze maand was er ook al sprake van een nieuwe betaaldienst van Google. Toen werd er gesproken over een samenwerking met betaalbedrijf Square. Google zou samen met Square een dienst onder de naam Plaso ontwikkelen. Daarbij zou niet aan de hand van NFC-technologie worden betaald, maar door klanten naar hun initialen te vragen. De betaling zou dan via bluetooth worden afgerond, waarvoor de klant alleen maar in de buurt van de kassa hoeft te staan.

Ook Apple staat niet stil

Apple is van plan zijn betaaldienst Apple Pay voor het einde van dit jaar in Europa te lanceren. Dat zei Apple topman Tim Cook deze week bij een bezoek aan de Apple Store in Berlijn, aldus het Franse iGen. Een lancering in Canada wordt waarschijnlijk in maart gepland.