Google komt met mobiel betalen op basis van initialen

13 februari 2015 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Google werkt samen met Square aan een nieuwe betaaldienst waarbij de gebruiker wordt geïdentificeerd aan de hand van het uitspreken van zijn of haar initialen. De gebruikers van de dienst moeten bij de kassa hun initialen uitspreken waarna via een smartphone met de zogeheten Plaso-app door de medewerker wordt gecontroleerd of de klant echt is wie hij zegt dat hij is. Dat stelt The Information, op basis van anonieme bronnen bij Google.

Vervanger van de Mobile Wallets?

De nieuwe betaaldienst Plaso zou een vervanger kunnen zijn van de Google Wallet en Square Wallet. Nu alle aandacht op Apple Pay is gericht, speculeren de media meer en meer over de mogelijke ondergang van Google Wallet. De wallet van Google wil niet echt van de grond komen. Eén van de mogelijke verklaringen voor het gebrek aan succes van Google Wallet is de uiterst trage invoering van NFC-terminals in de Verenigde Staten. Ook Square leek op de goede weg. Het strikte Starbucks om een pilot door te voeren met de Square Wallet, waardoor klanten gemakkelijk hun bestellingen konden afrekenen. Toch sloeg de wallet-oplossing nooit echt aan.

Plaso - Betalen met initialen

Mobiele betaaldienst zonder NFC

De twee techbedrijven werken nu samen aan een nieuwe betaaldienst die - zoals bij andere aanbieders van mobiele betaalsystemen - niet werkt met een NFC-chip om contactloos te betalen bij een betaalterminal. Hoe Plaso moet gaan werken wordt niet exact duidelijk. Toch zou er volgens The Information al begonnen zijn met testen op kleine schaal.

Gebruik van initialen

Plaso zou voldoende hebben aan de initialen van de gebruiker om de betaling uit te voeren. De gebruiker van de dienst moet bij de kassa zijn of haar initialen uitspreken waarna via een smartphone met een Plaso-app door de medewerker wordt gecontroleerd of de klant echt is wie hij zegt dat hij is. De identificatie gebeurt door de initialen automatisch te vergelijken met de geregistreerde Plaso-gebruikers die in de winkel aanwezig zijn. Retailer hebben geen nfc-lezer of kassasysteem nodig. Een smartphone met de Plaso app zou voldoende moeten zijn.