Obvion: Proef met hypotheek voor flexwerker uitgebreid

11 februari 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Mensen met een flexibel arbeidscontract moeten eenvoudiger een hypotheek kunnen krijgen. Dit is het uitgangspunt van de pilot die Randstad, Obvion Hypotheken en Vereniging Eigen Huis op 12 december 2013 zijn gestart. Dinsdag maakten de initiatiefnemers bekend dat ze deze proef verder uitbreiden. Ook werknemers van uitzendorganisatie Tempo Team en detacheerder Yacht kunnen binnenkort in aanmerking komen voor een perspectiefverklaring waarmee het eenvoudiger voor hen wordt om een hypotheek af te sluiten.

Volgens de betrokken partijen moeten ook flexwerkers een hypotheek kunnen krijgen. Geldverstrekkers behandelen vrijwel alleen aanvragen van mensen met een vast contract. Toch zijn tijdelijke contracten in de huidige arbeidsmarkt steeds meer de norm.

Volgens Randstad, Obvion en Vereniging Eigen Huis zou vooral iemands perspectief bepalend moeten zijn bij een hypotheekaanvraag: diens opleiding, werkervaring, competenties, functie, flexibiliteit, woon- en werkregio en de situatie op de arbeidsmarkt.

Obvion - Proef met hypotheek voor flexwerker uitgebreid

Perspectief

Voor medewerkers met een flexibel arbeidscontract die een eigen huis willen kopen, ontwikkelde Randstad in samenwerking met Obvion Hypotheken en Vereniging Eigen Huis de Perspectiefverklaring. Medewerkers komen hiervoor in aanmerking als iemand minimaal een jaar werkzaam is voor Randstad en Randstad verwacht dat de medewerker in staat zal zijn om in de toekomst tenminste het huidige inkomstenniveau te handhaven. In de beoordeling worden opleiding, werkervaring, competenties, functieniveau en de arbeidsmarktsituatie in de regio waar de medewerker werkt of woont, meegewogen. Met steun van een positieve perspectiefverklaring zou de medewerker in staat moeten zijn een passende hypotheek af te sluiten en een eigen huis te kopen.

Samenleving verandert

'De hypothekenbranche is nog steeds ouderwets', zegt marketingmanager Cynthia Tulp van Obvion. 'Banken werken sinds jaar en dag volgens dezelfde principes, terwijl de samenleving continu verandert. Met de perspectiefverklaring nemen we de consument als uitgangspunt. Wij vinden dat iedereen een huis moet kunnen kopen, ook als je geen vast arbeidscontract hebt.'

De organisaties onderzochten een jaar lang of een perspectiefverklaring de kans op een hypotheek vergroot. Zo'n 10.000 flexwerkers die door Randstad waren gedetacheerd, kwamen voor een dergelijke verklaring in aanmerking. Met een perspectiefverklaring kan de aanvrager vervolgens via Eigen Huis Hypotheekservice bij Obvion terecht. Ruim 400 flexwerkers vroegen een verklaring aan, 90 zijn er tot dusver verstrekt. Inmiddels zijn de eerste huizen met behulp van de perspectiefverklaring gekocht.