Slechts miljoenenwinst voor BNP Paribas door boetes

06 februari 2015 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het Franse BNP Paribas heeft zijn winst in 2014 enorm zien afnemen. Behaalde de bank in 2013 nog een winst van €4,8 miljard, zo kwam de teller in 2014 niet hoger dan €157 miljoen. De oorzaak voor de tegenvallende resultaten ligt in de miljardenboete die de bank kreeg opgelegd voor het schenden van de Amerikaanse handelssancties die al decennia lopen tegen landen als Iran, Soedan en Cuba.

Schending handelssancties
BNP Paribas brak tussen 2003 en 2011 het Amerikaanse handelsembargo door transacties van dollars te verwerken voor landen als Cuba, Iran en Soedan. BNP Paribas moest in 2014 uiteindelijk een boete van $9 miljard (zo’n €6,5 miljard) betalen voor de regelschending, met het grootste kwartaalverlies (tweede kwartaal) voor BNP Paribas ooit als gevolg. Eind 2013 had de bank al rekening gehouden met mogelijke juridische kosten en reserveerde toen bijna €800 miljoen aan voorzieningen. Op een boete van ruim €6,5 miljard had echter niemand gerekend. Ten tijde van de bewuste transacties was Baudouin Prot de CEO van de bank – hoewel de toezichthouders hem niet verantwoordelijk hebben gehouden voor de regelschending, legde hij in september van vorig jaar zijn functie neer. 

BNP Paribas

Miljoenen- i.p.v. miljardenwinst
Gisteren werden de BNP Paribas cijfers over 2014 bekendgemaakt en de boete heeft een enorme impact gehad op de resultaten. BNP Paribas behaalde het afgelopen jaar slechts een nettowinst van €157 miljoen, terwijl een jaar eerder nog een bedrag van €4,8 miljard werd gerealiseerd. In de boekhouding van BNP Paribas was mede door de enorme boete zo’n €7,4 miljard geboekt onder ‘bijzondere posten’. In Q4 van vorig jaar wist de bank weliswaar een winst te realiseren van €1,3 miljard, maar door de opgelegde boete kende het tweede kwartaal een miljardenverlies.