Geslaagde ING Bootcamp Traineeship Experience 2015

27 januari 2015 Banken.nl 4 min. leestijd
Profiel

Op 7 en 8 januari 2015 vond de jaarlijkse ING Bootcamp Traineeship Experience plaats, met 30 masterstudenten als deelnemers. Twee dagen lang kregen zij de kans om ING beter te leren kennen.

De ING Bootcamp Traineeship Experience wordt georganiseerd door Campus Recruitment, dat onderdeel is van de HR-afdeling People Development. Deze afdeling organiseert ieder jaar diverse evenementen om ING als werkgever te positioneren onder jong talent dat met hun loopbaan wil aanvangen. Bovendien werven zij talentvolle studenten voor het management-traineeship van ING: het ING International Talent Programme (IITP).

ING Bootcamp Traineeship Experience 2015

Jong talent is belangrijk

"Voor ons blijft het aantrekken en ontwikkelen van nieuw, jong talent heel belangrijk", vertelt Rob van der Kruijs, die in Nederland verantwoordelijk is voor het IITP. "Daarom organiseren wij de ING Bootcamp. Want ook in de toekomst zullen wij altijd behoefte aan nieuw talent hebben, mede met het oog op de frisse ideeën die zij aandragen en door de vergrijzing van de beroepsbevolking.

Dertig high potentials

Advertenties via social media en diverse acties via studentenverenigingen leverden 324 hoopvolle gegadigden voor deze ervaring op. Op basis van een CV-selectie werden kandidaten uitgenodigd voor een online-capaciteitentest. Degenen die deze test met succes volbrachten, werden voor een gesprek uitgenodigd. Na totaal 70 gesprekken waren er 30 deelnemers geselecteerd.

Aftrap door Wilfred Nagel

De opening van deze Traineeship Experience vond plaats in gebouw de Amsterdamse Poort – de thuisbasis van ING Bank – en werd verricht door chief risk officer van ING, Wilfred Nagel. Nagel informeerde de groep uitgebreid over zijn loopbaan. Hij vertelde over de Think Forward-strategie van ING en ging nader in op de geschiedenis van ING, kernfeiten en de negende plaats die zij binnen de top 20 van Europese banken bekleedt. De deelnemers waren zeer geïnteresseerd in hoe ING crowdsourcing als potentiële dreiging ziet en hoe ING technologiebedrijven zoals Google en Apple als concurrenten beschouwt.

Nagel, bestuurssponsor van het IITP, besteedde aandacht aan de carrièremogelijkheden voor jong talent binnen een internationaal bedrijf dat voortdurend in beweging is. Hij gaf voorbeelden van werknemers die als trainees bij ING waren begonnen en nu succesvolle senior managers zijn. Nagel: “Ik ben bestuurssponsor van het IITP omdat ik geloof dat onze trainees de toekomstige leiders van dit bedrijf zijn. We hebben goede bankiers met de juiste 'soft skills' nodig, die ertoe in staat zijn een grote bank te leiden. Als je doet wat je leuk vindt en waar je goed in bent, heb je grote kans dat je daarin zult uitblinken”.

ING Trainees

Gedegen inzichten

Twee dagen lang werkten de deelnemers in teams aan allerlei cases die door het bedrijf waren gefaciliteerd. Een case gericht op strategie die door Strategy & Business Change was gefaciliteerd en een case gericht op duurzaamheid passeerden de revue. 's Middags namen de kandidaten deel aan een specifiek programma van een track naar eigen keuze. Dit programmaonderdeel bood meer inzicht in de vijf specifieke tracks van het ING traineeship: Retail Banking, Commercial Banking, Risk, Finance en Information Technology. Het aanbod varieerde van een uitdagende case over Commercial Banking tot een verkwikkende Retail Banking-case met als thema 'Financieel Fit', alsmede informatie over de Private Cloud van ING en onze IT-strategie. Daarnaast kregen de aanwezigen via teambuilding-activiteiten en een gezellige workshop voldoende gelegenheid om elkaar in een ongedwongen sfeer beter te leren kennen.Gedurende de middag van de tweede dag nam Nick Jue, directievoorzitter van ING Nederland, de nodige tijd om allerlei vragen van deze gedreven high potentials te beantwoorden. De kandidaten kregen de gelegenheid van alles over ING Bank en hem zelf te vragen.

Terugblikken ........ en vooruitkijken

De selectie voor de voorjaarsklas 2015 is in volle gang en naar verwachting zullen veel deelnemers naar een plek in het traineeprogramma of een startfunctie bij ING solliciteren.

Voor een overzicht met traineeships klik hier.
Zie ook ING Trainees maken het verschil voor de klant