DNB: Aantal valse eurobiljetten in Nederland neemt toe

28 januari 2015 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

In 2014 is het aantal valse eurobiljetten in Nederland gestegen. In totaal zijn 48.700 valse biljetten onderschept en geregistreerd, een toename van 29% ten opzichte van de 37.700 valse biljetten in het jaar daarvoor. Het risico op het ontvangen van een vals biljet blijft echter laag.

Wereldwijd nam het aantal valse eurobiljetten toe met 25% tot 838.000, zo meldde de Europese Centrale Bank (ECB) vandaag in een persbericht. Ten opzichte van de 16 miljard echte eurobiljetten in omloop is het aantal aangetroffen valse biljetten nog altijd gering. De valse biljetten die zowel in Nederland als in de andere Europese landen het meest uit circulatie worden gehaald, betreffen de coupures €20 en €50.  

Vals geld

Nieuwe €20 biljet

De eurobiljetten zijn door de echtheidskenmerken goed beschermd tegen vervalsing. De strijd tegen valse eurobiljetten gaat door. Na de biljetten van €5 en €10 is het nieuwe biljet van €20 het derde bankbiljet van de Europa-serie dat zal worden ingevoerd. Het Eurosysteem zal op 24 februari 2015 het eurobiljet onthullen en de precieze datum van uitgifte bekendmaken. De Europa-serie wordt ingevoerd om de integriteit van de eurobiljetten verder te verbeteren en valsemunters vóór te blijven.