DNB staat clouddiensten van Rackspace toe

20 januari 2015 Banken.nl 1 min. leestijd

Veel financiële instellingen willen gebruikmaken van de cloud maar tot voor kort mocht dat wettelijk niet, omdat De Nederlandsche Bank (DNB) als toezichthouder geen garanties had dat het onderzoeken mocht uitvoeren bij de cloud service provider. Dankzij een overeenkomst tussen DNB en Rackspace wordt dit nu toch mogelijk.

Nederlandse financiële instellingen kunnen vanaf nu gebruikmaken van de (cloud)diensten van Rackspace, dankzij een overeenstemming die DNB heeft bereikt met Rackspace over het ‘right to examine’. Dit houdt in dat nu contractueel is vastgelegd dat DNB te allen tijde het recht heeft onderzoek uit te voeren naar Nederlandse financiële instanties die klant zijn bij Rackspace. Alle klanten van Rackspace die verantwoording moeten afleggen aan DNB kunnen een nieuw contract aanvragen waarin dit ‘right to examine’ is opgenomen.

DNB - Clouddiensten Rackspace

In de afgelopen periode heeft DNB, mede namens de gezamenlijke internationale it-toezichthouder ITSG, contact gezocht met verschillende internationale cloud service providers om te onderzoeken of daar bindende afspraken over konden worden gemaakt. Rackspace is één van de partijen die nu gecertificeerd is en met wie Nederlandse, financiële instellingen nu zaken kunnen doen.

‘We zijn zeer verheugd dat DNB ons heeft gecertificeerd’, zegt Bert Stam, country manager van Rackspace Benelux. ‘Dat is namelijk niet alleen goed nieuws voor Rackspace en de financiële instellingen zelf, ook de eindgebruikers zullen hierdoor profiteren van de voordelen die cloud computing de banken en verzekeraars te bieden heeft. Door cloudaanbieders te certificeren heeft DNB een belangrijke hobbel weggenomen voor groei en innovatie in de financiële sector.

Over Rackspace
Rackspace (NYSE: RAX) is marktleider in hybride cloud en grondlegger van OpenStack, het open-source besturingssysteem voor de cloud. Sinds 1998 levert Rackspace hostingservices op enterprise-niveau aan bedrijven van alle soorten en maten, overal ter wereld. Inmiddels bedient Rackspace meer dan 205.000 klanten.