MKB klanten dagvaarden ABN AMRO om renteswaps

13 januari 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Namens een groep MKB-klanten heeft Pieter Lakeman ABN AMRO gedagvaard vanwege de misleidende verkoop van renteswaps. Volgens Lakeman zijn ondernemers bij de verkoop van renteswaps misleid waardoor zij nu verlies lijden op deze producten. Dat meldt EenVandaag maandag, dat de dagvaarding heeft ingezien.

In de dagvaarding eist Lakeman namens de groep MKB'ers dat de bank de bestaande swapcontracten vernietigt en de te veel ontvangen rente terugbetaalt. Bij renteswaps wordt de variabele rente geruild tegen een vaste rente. Die rente bleek echter niet zo vast te zijn als de bank deed voorkomen, aldus Lakenman. Ook moesten bedrijven soms extra geldstortingen doen, omdat de swap door de gedaalde rente een negatieve waarde had gekregen, stelt Lakeman.

Groep MKB klanten dagvaardt ABN AMRO om renteswaps

Herbeoordeling contracten

Banken zijn zelf onder druk van toezichthouder AFM bezig met een herbeoordeling van de derivatencontracten. ABN AMRO liet in oktober weten dat dit proces in volle gang is.  Zo’n 6.000 MKB klanten van ABN AMRO hebben een lening tegen variabele rente en tegelijkertijd met deze lening een renteswap afgesloten om zich in te dekken tegen het risico van een rentestijging.  Er wordt gekeken of de renteswap (nog) bij de ondernemer past en of er in het verleden aantoonbaar goed is geadviseerd. Volgens eerdere berichtgeving zou de revisie van de volledige portefeuille afgerond moeten zijn.

ABN AMRO laat weten met vrijwel alle MKB-ondernemers,  die in het bezit zijn van een renteswap en in bedrijfseconomische problemen zitten, contact te hebben gehad. "Mochten er ondernemers zijn die we onbedoeld over het hoofd hebben gezien, dan verzoeken we hen contact met ons op te nemen en het probleem te bespreken", aldus een woordvoerder van de bank. 

Eerder werd Rabobank al geconfronteerd met een massaclaim van stichting Renteswapschadeclaim.

Voor meer nieuws over renteswaps en rentederivaten klik hier.