Rabo CEO Wiebe Draijer pleit voor versnellen Deltaplan

23 december 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Wiebe Draijer, de bestuursvoorzitter Rabobank, pleit voor het versnellen van de uitvoering van het Deltaplan. Het Deltaplan moet ervoor zorgen dat Nederland bestendig is tegen klimaatveranderingen, en zou bij een snellere uitvoering de Nederlandse economie een flinke impuls geven.

Het Deltaplan
Het Deltaplan moet ervoor zorgen dat het deltagebied rondom Rotterdam, waar de Rijn en Maas in zee uitmonden, stevigere dijken krijgt. Momenteel is dit een van de kwetsbaarste plekken van Nederland, en de gevolgen van een dijkdoorbraak zouden een enorme schade tot gevolg hebben. Het betreft 1.500 kilometer, van de in totaal 3.700 kilometer aan dijken in Nederland. In totaal zal Nederland de komende dertig jaar zo’n €20 miljard investeren in nieuwe maatregelen om zich tegen hoogwater te beschermen, en een teveel aan zout water tegen te gaan – zoals beschreven in het afgelopen jaar gepresenteerde Deltaplan.

Versnellen van Deltaplan - Rabobank

Tijd voor een keuze
Draijer stelt met betrekking tot de toch al bestaande plannen dat deze eerder uitgevoerd kunnen worden. Volgens hem is het - naast dat het Nederland structureel sterker maakt - financieel aantrekkelijk en zal het Nederland een economische impuls geven. Draijer: “Het is tijd om dit soort keuzes nu echt te maken.”

Niet de eerste
De CEO van Rabobank is niet de eerste die voor een versnelde voltooiing van het Deltaplan pleitte. De Europese Centrale Bank gaf afgelopen zomer al aan dat investeringen meer gestimuleerd moeten worden door overheden, opdat de economie een boost krijgt en er meer banen beschikbaar komen.