NIBC betaalt laatste deel van staatssteun terug

08 december 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Vorige week heeft NIBC het laatste deel van haar lening van de Nederlandse Staat afgelost. Na ING is NIBC daarmee de tweede bank die de staatslening volledig terugbetaald, inclusief rente en provisies. De Nederlandse Staat heeft €250 miljoen verdiend op de steunmaatregel aan de Haagse bank.

Na Leaseplan was NIBC in 2008 de eerste Nederlandse bank die een beroep deed op de garantieregeling. NIBC moest steun aanvragen nadat het grote verliezen had geboekt op zijn portefeuille met Amerikaanse rommelhypotheken.

NIBC betaalt laatste deel van staatssteun terug

Staat verdiend €1,3 miljard op staatsleningen

Tot nu toe heeft de Nederlandse Staat ruim €1,3 miljard verdiend op garantieregelingen aan banken, dat meldt het Financieele Dagblad op basis van cijfers van de Algemene Rekenkamer. Uit rapportages die te vinden zijn op de site van de Algemene Rekenkamer blijkt dat banken in totaal voor €50 miljard euro leningen hebben uitgegeven met staatsgaranties. De risicopremies die de staat voor de dekking van de leningen kreeg, brachten 1,3 miljard op en dat komt neer op een rendement van ongeveer 2,6% voor de Staat.

Minister Dijsselbloem zegt nu dat de maatregelen om de financiële sector te steunen effect hebben en dat het grootste deel van de sector weer op eigen benen staat. "Al blijft het belangrijk dat financiële instellingen hun zaken de komende jaren verder op orde brengen."