S&P verlaagt rating van Rabobank van AA- naar A+

07 november 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

S&P heeft de rating van Rabobank verlaagd van AA- naar A+. Deze bijstelling is de uitkomst van de jaarlijkse evaluatie door S&P die in oktober plaatsvond. Er was al een ‘negative outlook’. Over het algemeen zijn de risico’s voor de Nederlandse bankensector volgens het ratingbureau wel gestabiliseerd.

Evaluatie van kredietwaardigheid

De beslissing om de rating aan te passen is met name gebaseerd op de verwachting van S&P dat de kredietverliezen van Rabobank in commercieel vastgoed en MKB in de komende twee jaren op een vergelijkbaar hoog niveau zullen blijven als in 2014.

S&P past rating Rabobank aan

Rabobank laat zelf weten positiever te zijn dan de verwachtingen van S&P. De vastgoedsector lijkt volgens de bank zijn dieptepunt gehad te hebben en de bank verwacht dat de kredietverliezen op MKB al in 2015 duidelijk lager zullen zijn door een aantrekkende economie.

Met de A+ rating blijft Rabobank behoren tot de categorie van commerciële banken met een hoge rating. In Europa hebben slechts twee commerciële banken een hogere rating bij S&P, wereldwijd zijn dat er negen.